Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

25 miljoner grisar…

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet

…föds i Danmark varje år – det är nästan tio gånger så många som i Sverige – och de har det bra. I varje fall om man ska tro Landbrug & Fødevarers matknadschef för Sverige, Mette Børsen.

L & F bjöd på picknickinspirerad lunch för att informera om detta. Organisationen hjälper danska uppfödare och förädlare att exportera fläsk. Och de lyckas bra. Försäljningen är stabil trots exempelvis Ekots larm om suggor som låses fast hela livet i burar och grisar på väg till slakt som rappas med plastkäppar för att de ska sno sig på.

Kritiken är orättvis, tyckte Børsen och vi fick varsin kasse med broschyrer från L & F som berättade om de stränga danska reglerna för uppfödning, transport och slakt. Alldeles övertygad blir man inte men heller inte säker på att svenska grisar har det så värst mycket bättre. Det blir nog till att köpa kött direkt från någon gård eller handlare man har koll på om man ska ha någon garanti för att djuren haft ett okej liv och en okej död.

FläskPaul.jpg
Paul Svensson lagar god mat.

Lockbetet till den snabba dragningen om danskt fläsk var alltså en picknick, signerad Paul Svensson. Inga tveksamheter alls på den kanten. Det var skitgott. Och dessutom fick man sitta på stolar vid bord, vilket ju är att föredra framför noppriga filtar ute i den farliga naturen.

Fläskuppdukat.jpg
Yes! Picknick utan filt.

Det där oranga är en frisk och sval morotssoppa med havtorn och mynta, det vita paketet innehåller smältande vit vit sparris med dragon, det runda är en baconskorpa med olivfärskost, i byttan en slarvsylta på fläsklägg med syrad gurka och timjan, färsklöken är ugnsrostad med ramslökssmör och pinnen till vänster är ett BBQ-spett på fläskfilé med malt och lök. (Gissa vilket land ägaren till den filén kom ifrån.)

Fläskrabarber.jpg
God dessert i fin burk.

Till dessert en ljuv liten rabarberkompott med vit choklad- och timjancrème.

Fläskdoggybag.jpg
Konstigt nog blev det mat över.

Doggybag fick vi också. Gav min till kollega Simon som knappt har kök hemma i andrahandsettan.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB