Stek hårt!
avHett ska det va! |
Och salta ordentligt. Tv- och Årets kock-kocken Tom Sjöstedt kommer snart ut med sin första kokbok ”Toms tips” och vi var hemma i hans kök i går för att ta lite bilder till några av tipsen i boken.
Ett av dem är hur man fixar perfekt fläskfilé. Knepet är att först salta och peppra ordentligt och sedan bryna filén riktigt hårt i panna. När den fått fin yta steker man klart i ugnen på 125 grader (100–110 för er som har varmlufts). Kolla tempen mitt i tjockaste biten och ta ut vid 63 grader. Låt köttet vila cirkus 10 minuter och då fortsätter tempen upp till 65 grader. Skär i bitar och mumsa.
Hm, bönorna blev aningen peppriga |
Praktiserade tipset hemma i köket i kväll och vi fick ugnsstekt skivad potatis, trattisgräddsås och chilibönor till filén.
Om det var gott? Njaaaa… Jo, såklart var det skitgott.
PS. Stackars Tom. Han ringde timmen innan vi skulle ses och bad aningen stirrigt att få skjuta på plåtningen en timme. Han var på mässan och en hylla hade trillat ner i en kyl (de har sådana där stora walk in-kylar). Naturligtvis var det hyllan med mjölk, grädde, smör, crème fraiche och annat merjerikladd. Stort kaos. In och torka. Tom lägger upp den tunga och vasskantade stålhyllan igen. Torkar. Kabang! Hyllan rasar igen. Rakt över Sjöstedts tumme. Fult jack, Inte skönt. Alls. Men han dök upp och fixade våra tipsbilder. Starkt!