Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

En virre till maten – och i maten

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
WhiskychallGadd.jpeg
So British.

Ekmöbler och -paneler, silverkannor och en stor olja på Bettan II. Man skulle kunna tro att vi var hemma hos Hanssons på Söder men bloggen har hamnat i den brittiske ambassadörens Andrew Mitchells residens i Diplomatstaden på Djurgården.

Jag var där för att läxa upp honom för de långa incheckningsköerna på Heathrow… Nä, det var jag inte alls det. Måste sluta med att hitta på så mycket hela tiden.

Det var i stället final i matlagningstävlingen Whisky challenge och ambassadören hade upplåtit sin pampiga bostad för ändamålet. Tyvärr låg han själv däckad på övervåningen i någon sjuka men hans vice skötte värdskapet med säker hand. Whisky challenge är ett nytt påhitt av en av alkoholbranschens internationella bjässar (tänka sig). Ett pr-jippo men ett rätt kul sådant. Till höger på bilden syns en av jurymedlemmarna, den whiskyintresserade musikern Eric Gadd.

Ett par hundra av Sveriges whiskyklubbar hade bjudits in för att göra en trerätters med tre av bjässens singel malt-märken – Caol Ila, Talisker och Clynelish. Så många som hundra hörde av sig med recept och nu drabbade de tre framsorterade finalisterna – Ystad, Växjö och Nynäshamn – samman.

Whiskychallförrätt.jpeg
Ystad by the sea.

Ystad serverade ”Triple and taste” som förrätt – pilgrimsmusslor på en bädd av knapriga svartrotsskivor med några stänk hummerolja + lättrimmad lax med sås på skånsk senap och Caol ila + sotare (eller grillad sill som sydlänningarna envisas med att kalla det). Funkade bra med en liten whisky till, särskilt sotaren. Vinnare av första ronden.

Växjö gjorde rolig engelsk konfekt-look a like på blodpudding, majrova och lingonjelly med isterbandscrunch.

Nynäs serverade också isterband i en enkel men god ”svensk haggis”.

WhiskychallWberg.jpeg
Älg på småländska.

Växjö tog hem varmrättsronden med Wallenbergare på älg, liten puck med mos på sparrispotatis med selleritärningar, trattkantarellsås, Caol ila-gelé och syltade whiskykantareller. En mycket god rätt där whiskyn gjorde susen särskilt i såsen.

Ystad skickade in lammrack (perfekta!) med lättstekta kålrotstärningar, rucola- och purjotimbaler, Talisker-smörsås och whiskygelé-diamanter.

Nynäs lockade med vildand och krämig whiskyjordärtskocka.

Whiskychalldessert.jpeg
Det enkla är det goda.

Dessertmatchen tycker jag att Nynäshamn tog hem med sin enkla och genomgoda chokladpannacotta med whiskyingefärstopping. Pannacottan var len och hade fin smak av choklad. Ingefära och whisky matchade perfekt.

Ystad gjorde en chokladsurprise med zabaglione och kvittenmarmelad. Gott men den något hopsäckade formen på desserten var tyvärr en surprise för alla inblandade. (Men det är inte lätt att laga finmat till 30 pers. Alla tre lagen fixade det över förväntan.)

Växjö gjorde gulligt små och goda whiskyostkakor med Clynelishglass och svartpepparmarinerade hallon.

Smålänningarna tog till sist hem segern. De hade störst fantasi och lyckades mycket bra med att knyta an rätterna till sitt landskap. Och så fick de ihop det bra med whiskyn.

Kul tävling. Det är intressant att kombinera mat och dryck. En idé att knycka för landets alla vinklubbar!

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB