Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Kittlar dödsskönt i kistan

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Sjöborre3.jpg
Tagg för maten.

Blev lite glad när de hade sjöborrar i fiskdisken. Åt dem en gång råa på franska rivieran och det var fantastiskt. En annan gång på sushihak i San Francisco och det var minst lika underbart.

Det här var stora och tunga. Verkade ju lovande. Köpte två och bar hem fylld av förväntan. Sågade upp dem i botten med stora tandade kniven. Splosh, sa det och ut forsade en ansenlig mängd havsvatten. Tillräckligt för att härbergera ett mindre stim sardiner. (I brist på småfisk bekantade sig havsvattnet med köksmattan.)

Hoho? Något kvar därinne i skalet? Jo några små smutsgula strängar av rom (egentligen är det borrens könsorgan) gömde sig fortfarande i mörkret. Den samlade mängden syns på bilden.

Sjöborre4.jpg
Mer intressant än gott.

Det smakade havsvatten med en lätt beska. Ganska gott – fast inte var det i klass med Côte d’Azur eller San Fran-sushi. De tillkallade familjeskarorna var inte alls imponerade så det gjorde inte så mycket att mängden mat blev klen. Själv var jag alldeles belåten efter drygt en sjöborre.

Har sparat de stiliga skalen. Tänkte göra något fint. Kanske små behållare för havsvatten?

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB