Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Arkiv för October 2010

- Sida 1 av 1

Dagens juryarbete

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Hemmakock.jpeg
Finalisterna drabbar samman på Hamburger Börs.

Tillbringade kvällen i juryn för Årets hemmakock. Satt i ett trevligt gäng: kocken och domarproffset Kurt Wied, Årets kock 2009 Viktor Westerlind, Arlas Helena Donar och Di Luca & Di Lucas vd Christian Di Luca. I stor enighet (skönt!) utsåg vi laget med Alisa Puttonen och Charlie Hahn till vinnare. Deras viltfärsbiffar med bacon var mycket goda – kryddiga och perfekt saftiga.

Alla finarecepten hittar man på Tasteline.com. Vinnarbiffarna kommer på slutet här.

Kul att sitta i matjury. Man tvingas fundera på vad som är gott, vällagat och vad på tallriken som väcker ens aptit. Men det är intensivt – man är rätt tom i bollen efteråt. Och så är det ett rätt konstigt sätt att äta middag på.

Receptet

400 g älgfärs, eller hjortfärs

1 paket bacon
1 dl ströbröd
1 dl crème fraiche Karl-Johan, timjan, citron
salt och peppar
Risotto
2 st  Schalottenlök(ar)
2 msk  olivolja
2 dl  bovete, rostad
2 dl  svamp, t ex Portabello, kantareller, karljohansvamp, skogssvampar eller skogschampinjoner
3 dl  buljong, kött/kyckling/svamp
2 dl  parmesanost

Gör så här:

1. Rör samman alla ingredienser. Forma små biffar och spänn varje biff med bacon runt om.

2. Lägg biffarna på en smord ugnsplåt, klicka över lite smör och stek i ugn (200 grader) 15–20 minuter. Servera med boveterisotto.

Boveterisotto:
1. Fräs schalottenlök utan att det får färg,

2. Häll i bovete (skölj innan) och slå av buljongen, låt bovetet koka ca 10 min under lock med omröring då och då.

3. Skär under tiden svampen i bitar och fräs den i olivolja vid sidan om. Salta och peppra.

4. Tillsätt svampen till bovetet, låt koka ca 5-10 min till.

5. Alldeles före serveringen blandas smör, biffsky och riven parmesanost ner i risotton. Smaka av.

Helgens kurs

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
KursMarkus.jpeg
Chef Markus visar och berättar.

Fick ett wild card till en kurs på Restaurangakademien förra helgen. Det var Markus Aujalay som tipsade och öste skördetids-recept över oss.

Kursmat.jpeg
…och som avslutning fick vi äta upp allt!

Min duktiga grupp gjorde bland annat inlagda rotsaker (att ta hem i en fin burk), saffranspotatis, musslor från Marseille, ugnsbakade morötter och svarta svartrötter. Godast var nog Markus stekta champinjoner – det är ju ändå han som har vunnit Årets kock.

Gör så här: Skölj (många – de går åt) små fina champinjoner. Stek först på rätt hög värme i olja. Dra ner värmen när de börjar få lite färg och fräs vidare tillsammans med generösa klickar smör och skivad vitlök. Salta och peppra. Efter några minuter: häll i lite vitt vin och puttra ytterligare en stund. Strö över massor av persilja och justera sältan. Servera som snacks eller tillbehör till en kött- eller fiskbit.

Dagens tusenåring

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
HKägg.jpeg
Jättegamla.

De där svarta grejorna är tusenårsägg. Fast egentligen är de inte riktigt så gamla utan bara runt 100 dagar. Den gamla kinesiska konserveringsmetoden går ut på att man bäddar in ägg i aska och annat basiskt som bevarar äggen, färgar vitan blåsvart och gör gulan krämig och lite stinkig. Har även annars lite svårt för kokt ägg och de blev inte mycket roligare av konserveringen. Men färgen var ju rätt frän.

De här serverades på Restaurangakademien med råräkor, ingefära och majo när Årets kock Gustav Trägårdh och Årets kock 2009, Viktor Westerlind, berättade om sin gemensamma vinnarresa till Hongkong. (Den som blir Årets kock vinner inte bara äran och fin vit jacka utan också en matresa.)

Den lilla bruna fyrkanten närmast kameran var mer i min smak. Knaperstekt fläsksida med vitlök och chili. Mums.

HKViktor.jpeg
Lyckans ost. Viktor, alltså. Det gula är mango till desserten.

Det är Viktor som håller låda på bilden. Man blev en aning avundsjuk på honom och Gustav. Jag vill också åka till Hongkong och käka en vecka. Särskilt på sushihaket de berättade om. All fisken flygs in från Tokyo samma dag. Inte så klimatsmart kanske men pinfärskt.

F12hjort.jpeg
Som hjort för en akvavit.

En bråd dag var det. Mellanlandade i tidningsfabriken och hastade sedan vidare till restaurang F12 där vi i den församlade världspressen utsattes för ett experiment. Kan man dricka kryddat brännvin till annan mat än sill och lax?

Och det kan man. Vi vattnade snapsarna lite försiktigt för att det inte skulle bli så spritigt. Sedan funkade de alldeles utmärkt till stekt kronhjort med portvinsgelé och faktiskt helt fantastiskt till kokta svartrötter med tryffel.

F12choklad.jpeg
Oreosmulor var det också till.

Och de spelade vackert ihop med både en korsikansk getost med kryddiga knäckesticks och den här maffiga chokladdesserten med stjärnanisskum.

Nu föreslår jag inte att man ska byta ut midsommarsillen eller julskinkan mot sådan här finkrogsmat men testa gärna en liten nubbe till en bit chèvre eller en chokladmousse. Överraskande gott.

Dagens italienska matspaning

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Italypommespizza.jpeg
För den hungrige.

Ett litet fynd i skylten på den stora pizzabutiken i eleganta Bergamo. Pommespizza är en för mig ny variant på extra allt. Lite béarnaise på den där så är lyckan fullständig.

Italychilihår.jpeg
Var hittar man chilistråna?

Ännu ett fynd i Bergamo. De röda trådarna på min pasta är supertunt strimlad torkad chili. Snyggt, hett och gott. Frågade hur de gjorde men kockan kunde inte säga mer än att de ”köpte det från sin leverantör”.

Någon som vet om det går att få ta på här? Vill ha.

Månadens stenhög

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Italystenhus.jpeg
Kullerstensgator är bara förnamnet.

Mat för dagen-bloggen har varit i Italien och där går som bekant inte att blogga alls (typ), därav uppehållet. Men nu är jag tillbaka i civilisationen.

Vi bodde i helt otroligt medeltida Castelvecchio di Rocca Barbena en halvtimme in och 500 meter upp i bergen ovanför den liguriska kusten. Genuint på alla sätt och vis och prångiga gränder som får gatorna i Gamla stan att framstå som Champs Elysées. Den skära pricken är morsan som vaktar vår takterrass. (Vi gillar takterrasser.)

Italysvampmeny1.jpeg
Spillrorna av en elegant presentation.

Naturligtvis tryckte vi oss en massa mat. Bland annat åt vi en kul och god svampmeny på restaurang Scola i grannkommunen Castelbianco. Det var rätter med svamp rakt igenom. På bilden ovan en av förrätterna, en röra på skogsvamp mellan supertunna nougatplattor. Mycket elegant – i varje fall innan jag började gräva i den. Att det ska vara så svårt att komma ihåg att plåta innan man börjar äta.

Italysvampobanan.jpeg
Förmodligen både första och sista gången.

Inför desserten skojade vi om ”svampglass” och ”kanderade kantareller” fullt övertygade om att menyns tema skulle ta slut där och att vi skulle få en helt vanlig efterrätt. Men är det svampmeny så är det. Gognacsstekta bananer med toppmurklor är kanske inte det allra godaste jag ätit i dessertväg men det slank ner utan besvär – och det var jävlar i oss svamp!

Italykastanj1.jpeg
Rejäla doningar.

En höjdare på resan var kastanjefestivalen i Alto. Folkfest med orkester och dans på stora torget och en massa raska seniorer som bland annat rostade kastenjer över öppen eld i stora järnkittlar. Något förvånande bara att inte Bosse ”Solens mat” Hagström dök upp med ett förtjust ”belissima!” bland pantertanterna och stålfarfäderna i köket. Det här hade varit din grej, Bosse.

Italykastanj2.jpeg
Mycket skal blev det.

Tryffelgröten med polenta var väldigt – grötig. Men rödtjutet och kastanjerna var goda. Hela byn var snart sotsvart om fingrarna efter att ha pillat bort hårdrostade skal.

Italynötpasta.jpeg
Det var fullsmockat på bykrogen. Många åt faktiskt pizza men då missade de den här pastan.

Annat trevligt: Hypergod tagliatelle med hasselnötsås på Usteria del Burgu i Zuccarello en halvmils serpentinväg längre ner i dalen.

Italyzucchiniblomma.jpeg
Frasigt och getigt på samma gång.

Och de friterade zucchiniblommorna med getost på krogen i lilla Nasino, där vi också köpte vin och olivolja direkt på fabriken. 200 spänn för en tiorätters med vin och grappa – det gillar vi nästan mer än takterrasser.

Viltsnaps3.jpeg
Vedervärdigt!

Åsså undrar förstås alla hur viltsnapsen utvecklades under några veckor i flaskan. Den blev faktiskt bara värre och värre. Inte ens en prima älgstek med mumsig svampsås kunde skyla den elaka limeskalssmaken. Bland det värsta jag blandat ihop sedan lekskolan.

Sida 1 av 1