Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Orrkrävor och älghorn

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Tyrol.jpeg
Orrar kväva dessa drycker, typ.

Nej, det är inte det som ligger på fatet men snapsen är gjord på innehållet i orrkvävor – mest lingon och björklöv. Faktiskt rätt gott med en liten lingonsmak. På bilden poserar den tillsammans med några laxar.

Tyrol 2.jpeg
Kråkbär är som vrånga blåbär men de blir bra snaps.

En annan stänkare var gjord med malet renhorn men den var alldeles för söt. En tredje med smak av på kråkbär (på bilden!) var aningen fruktig men samtidigt lite kärv. Gott. Passade dessutom bra till både den rökta björnen och vildsvinspatén på tallriken.

Och nej igen – jag har inte varit på snapsprovning men var ju tvungen att testa när Tyrol vid Gröna lund visade upp sitt julbord. Eller delar av det i alla fall. Hade vi testat alla de över 200 olika rätterna hade vi väl suttit där än. Bäst i smakprovet var en whiskystänkt älg som var smältande god.

Det går alltså rätt vilt till på det här julbordet. Kul som variation.

Mest överraskande – att varje gäst äter i snitt två ägghalvor. Ägghalvor! När det finns över 200 andra grejor att välja på. Blä.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB