Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Se upp i backen!

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Vinterpicknicksoppa.jpeg
Försvinnande god.

Nå, så då är vi igång igen på tidningsfabriken efter helgerna. Hittar fortfarande inte riktigt på vår extremt avlånga nya redaktion i City. Men det är rätt praktiskt – en tur till postfacket är som ett rejält konditionspass. Beach 2011 kommer inte att vara något problem.

Soppslurken på bilden är dock inte ämnad för någon strand utan för pisten eller kälkbacken. Årets första uppdrag är nämligen att fixa en vinterpicknick till Härligt hemma-bilagan. Lite knepigt för en som hellre går på krogen efter skidturen än försöker skala apelsiner och sörpla O’Boy i en snödriva. Eller, förresten – glöm det där med skidturen. ”Hellre går på krogen – punkt” stämmer bättre överens med sanningen. Många år sedan det åktes några skidor eller skrillor här.

Men efter ordergivning från chefen står det i alla fall klart att vi ska ha mackor, något varmt och energybars.

Det varma – en soppa – blev rätt bra. Testade till middag. Fräste hackad lök, vitlök, ingefära och currypasta några minuter. I med quornfärs, kokosmjölk, tomatpuré och vatten. Puttrade 10 minuter, öste i kokta röda linser och smakade av med salt, peppar och pressad lime. Bra drag i smakerna och fyllde ut väl i skrovet. En prima skridskosoppa. Tror jag.

Vinterpicknickmuffinhela.jpeg
Några med blåmögelost och några med appenzeller.

Muffins är bra som utflyktskäk. Man kan liksom knö i en massa mat i smeten och det blir som en lättäten macka. Här samas lufttorkad skinka med olika sorters ost i en oreganokryddad deg. Rätt snygga om jag får säga det själv.

Vinterpicknickmuffinsdelad.jpeg
Stora rackare. Orkade bara provsmaka en tredjedels av varje.

Särskilt i genomskärning.

Vinterpicknickbar.jpeg
Gojibär och syltad ingefära piggar förhoppningsvis upp den här sockerbomben.

Gegget ovan ska bli enrgybarer (?) är det tänkt. Står och stelnar på balkongen för tillfället. Hoppas kakan går att skära i morgon innan vi ska plåta. En tegelsten av kola, havregryn och nötter känns lite mastigt.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB