Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Veckans chark och köttsashimi

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Chark16janlomo.jpeg
700 spänn kilot men nästan värt det.

Lomo – lufttorkad fläskfilé – från ibericogrisar brukar man bara hitta med lite tur i de mer tjusiga specialaffärerna. De här paprikaorangea skivorna dök upp i min lilla skitdyra Konsumbutik. (Favorit-folkisalen Spitfire kostar här 28 kronor medan den lite större Konsumbutiken vid Medborgarplatsen tar 18. Det är konstigt.)

I alla fall var den paprikapepprade och feta lomon mycket god och vi hoppas på mer godsaker från Spanien.

Chark16jan.jpeg
Det där som ser ut som hyvlad jakaranda är torkad ren. Grymt gott.

 

Dessutom charkade vi i oss lufttorkad ankkorv och fransk salami. Skulle nog kunna leva på salami, bröd och vin. Jo, en liten ostkant skulle väl också kunna slinka ner.

Chark16jansashimi.jpeg
Lite rå lax blev det också.

Det här ser ju inget gott ut men det japanska väldigt marmorerade köttet med en klick löjrom på var nog helgens godaste. Möjligen med undantag för saken (Kozaemon 3 Years Junmai Shu) och den där ankkorven.

Kotlettrad med klyftpotatis var en något mer sansad söndagsmiddag. Slet den ur ugnen vid 64 grader och lite rosa i mitten. Saftigt och bra. Stektermometern är kockens bäste vän.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB