Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Årets vintips

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet

Stod och provsmakade bredvid Restaurangakademiens vinutbildningsansvarige Magnus Svensson på Årets kock och passade på att be om ett vintips till laxen.

– Laxen är ju fet och man försöker gärna bryta det med sälta, typ soja till sushibitarna eller syra, citronen laxkotletterna. Det är inte alltid så vinvänliga ingredienser men det funkar med viner som är bredare om midjan, som har lite mer frukt och inte bara stram syra. Jag skulle leta i nya världen – efter en australiensisk riesling eller ett vitt från USA, säger Magnus.

Svenske sommeliermästaren Totte Steneby var också i krokarna. Har du ett säkert kort till lamm?

– Rhôneviner fungerar bra med lamm och vanliga tillbehör som rostad potatis och rotfrukter, örtkryddor och kanske lite getost. Till dilamm som har snällare smak kan man ta en bourgogne som har mer syra.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB