Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Gamla – och dyra – droppar

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
70flaska.jpeg
Tappa inte!

Så här kan en flaska whisky också se ut.

Flaskan, lådan av skotsk alm, silverhatten, kristallkorken och innehållet – allt är hantverk. De 70 cl i flaskan är lika många år. Världens äldsta whisky. Destilleriet är Glenlivet och de två buteljer som tilldelats Sverige kostar 155 000 kronor styck.

Så kan en flaska whisky också kosta.

70Urquhart.jpeg
Både farfar och pappa har styrt firman före Michael.

Det här Michael Urquhart. Skotte, förstås och vd för Gordon & Macphail. Företaget äger ett destilleri men ägnar sig mest åt att lagra whisky och har gjort så i runt 100 år. De var först med att sälja singelmaltwhisky i modern tid och skapade den marknad som nu blomstrar. (Singelmaltwhisky är egentligen menad att blandas med grainwhisky till så kallade blends, den vanliga whisky som är helt dominerande när det gäller kvantitet. Typ Johnny Walker, Famous grouse och Long John.) Affärsidén är att lagra whisky riktigt länge och sälja den för dyra pengar till samlare och entusiaster.

Det finns andra firmor som köper fyllda fat av destillerierna och lagrar men G&M köper nydestillerad sprit och fyller på egna nogsamt utvalda fat.

– The wood makes the whisky, säger Michael Urquhart och berättar att all färg och mer än hälften av smaken på en singlemalwhisky kommer från fatet.

De letar efter fat gjorda av tjocka ekstavar eftersom träet då släpper in mindre syre och gör att whiskyn mognar långsammare och mer kontrollerat. Whisky måste lagras på använda ekfat så innan G&M använder dem för deras egentliga syfte fyller de dem med amerikansk bourbonwhiskey eller sherry under något år.

– Men sedan vet man aldrig riktigt hur det blir. Samma sprit i två likadana fat kan utvecklas mycket olika, säger Urquhart. Man får provsmaka vart annat eller vart tredje år för att se vilka whiskies som klarar riktigt lång lagring.

Och ett före detta sherryfat, fyllt i november 1940 (under Blitzen!) hade tydligen alla förutsättningar. Nu har det nyligen tappats på 100 helflaskor och 175 stycken knattingar på 20 cl (kostar bara 40 000 kronor).

Är den god då?

Jag trodde den skulle smaka brädgård med tanke på den extremt långa tiden i tunnan. Men icke. Den doftar äpple, läder och lite typisk ”Glenlivet-apelsin”. Den är tjock och vaxig i konsistensen. Smak av päron, fruktaffär och nötter. Eftersmaken håller en angenämt sällskap länge, länge.

– Märkligt vital, tyckte en fascinerad Thomas Kuuttanen, svensk importör av de dyra dropparna.

– Den är inte 70 år gammal. Den är 70 år ung, skrockade Michael Urquhart belåtet.

Prov.jpeg
2 tsk whisky. (Damen i bakgrunden är en broschyr.)

Är ynglingen värd pengarna? Det beror förstås på hur mycket pengar man har. 155 000 kronor för en flaska är inte riktigt greppbart. Det är som bostadsrättspriser i Stockholm – bara siffror.

Men på bilden är ett litet glasrör med 1 cl av Glenlivet 70 years. Den skvätten skulle kosta drygt 2 000 kronor. Då är det nästan så att man sätter sitt press-smakprov i halsen. Men det gör man ju inte för det här var faktiskt riktigt gott.

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB