Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Glazs-fäst

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Häagen.jpeg
Bara lite luft i glassen är lika med hög kvalitet.

Hamnade på ett litet föredrag om Häagen Dazs som gör gräddig och något dyr glass på prima råvaror. En typisk vuxenglass visar företagets egen undersökning. Häagenätarnas ungar får väl hålla till godo med tresmaksglass på skummjölkspulver.

Tycker att den här amerikanska glassen är alldeles utmärkt men de smaker som finns i Sverige är lite trista. Mycket vanilj, kola och kakbitar. Och bara en ynka chokladglass. Utbudet lär vara bättre på hemmaplan och man får hoppas att vi får hit några fler skojiga sorter.

Varför heter då företaget så konstigt? Grundaren Reuben Mattus föddes i Polen före andra världskriget men namnet har inget med hans födelseland att göra utan ska föreställa skandinaviska. Mattus gillade välordnade städer som Oslo, Köpenhamn och Stockholm och ville att namnet på hans glass skulle ha en skandinavisk klang – och innehålla en bokstav med prickar. Tycker ju att det här hittepået ser ut och låter mer som tyska men uppenbarligen funkar varumärket ändå.

  • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Elliot Morseth Edvinsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB