Startsida / Inlägg

Fildelningen minskar!

av mikael strömberg

För alla som försöker leva på sin musik, filmer, litteratur eller annan verksamhet som kan paketeras i filer, kommer en glädjande nyhet från intresseorganisationen Musiksverige.

Allt fler väljer lagliga musiktjänster på nätet.

En fil är inte bara en fil. Om ni förstår mig rätt. Filen är bara ett tekniskt gränssnitt, ett tomt skal runt ett innehåll med en levande människa i början av kommunikationskedjan. Och innehållet vill man som upphovsman gärna själv bestämma över. Det har man rätt till.

Den ideella rätten är till och med inget man kan avsäga sig, såsom upphovsrätten är formulerad idag.

 Musiksverige meddelar:

”Över två och en halv miljoner svenskar använde lagliga ”streamade” musiktjänster via Internet i slutet av 2010, vilket är mer än en fördubbling på ett år. En parallell trend är att den olagliga nedladdningen av musik minskar. Det framgår av en ny intervjuundersökning.

– Svenskarna vill uppenbarligen både lyssna på och betala för musik via Internet, bara tjänsterna är tillräckligt bra, säger Elisabet Widlund, vd för musikbranschens intresseorganisation Musiksverige.

Musiksverige har uppdragit åt det oberoende analysföretaget Mediavision att granska hur musikanvändningen via Internet utvecklas över tid. Den senaste undersökningen genomfördes sista kvartalet 2010 och baseras på intervjuer av ett riksrepresentativt urval av 4 875 bredbandsanvändare i åldrarna 15-74 år.

Det mest uppenbara undersökningsresultatet är att användarvänliga streamade musiktjänster, såsom Spotify, har revolutionerat musikanvändningen. Jämfört med motsvarande period år 2009 hade antalet användare av sådana musiktjänster mer än fördubblats, från drygt 1,2 till 2,6 miljoner användare.

En parallell trend är att den olagliga nedladdningen av musik krymper – på ett år har andelen olagliga nedladdare minskat med fem procentenheter till 23 procent. I dag avstår sju av tio manliga bredbandsinnehavare från olaglig nedladdning, bland kvinnor är motsvarande andel drygt åtta av tio.

– Att 2,6 miljoner svenskar väljer lagliga musiktjänster redan i dag bådar gott för framtiden. Musiksverige kommer att verka för en fortsatt utveckling mot allt bättre musiktjänster och musikutbud på Internet, säger Elisabet Widlund.”

9fil1.jpg
  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB