Bullerförorenad mat?
avInnan jag lämnar Ljudmiljöcentrums Bulletin för den här gången, hittar jag ytterligare en nyhet som vore dumt att undanhålla någon.
”Den vanligaste mening som yttras vid restaurangbesök idag är ”vad sa du?” Detta hävdar åtminstone den danske akustikprofessorn Jens Holger Rindel, som efter att stört sig på för många bullriga restauranger initierat ett projekt runt hur restaurangmåltidens ljudmiljö skall kunna förbättras.
Detta har resulterat i en forskningsrapport publicerad i den välrenommerade facktidskriften ”Applied Acoustics” under rubriken ”Verbal Communication and Noise in Eating Establishments”. Resultaten pekar på att även själva maten faktiskt smakar sämre om den är kryddad med ett övermått av buller och stoj.
I själva verket kan man tala om ”bullerförorenad mat”, säger Rindel. Rapporten ger även en guide för akustisk behandling av restauranglokaler specifikt med hänsyn till samtals- och måltidsmiljön.”
Bullriga grodlår?
Bullrig pölsa?