Startsida / Inlägg

Spöket i datorspelet

av mikael strömberg

 

f__rsta-datorspelet.gif

Tennis för två. Världens första datorspel?

Vid en första anblick kan det verka som en efterlängtad utveckling att dataspelsmusik har fått samma status som filmmusik. Idag spelas den till och med av symfoniorkestrar, säljs på CD-skiva och har egna hemsidor.

I dataspel är musiken konstruerad så att den förstärker känslan av att vara i eller utanför spelet.

Musiken absorberar eller stöter ifrån. Genom musikens och ljudens cykliska förlopp, är den extremt irriterande för den icke invigde men väldigt attraherande för spelaren. På samma sätt som spelaren kämpar med att lösa uppgifter, lära sig koder och konkret tillskansa sig spelets nycklar utgör musiken ett diffust motstånd. 

Den är spöket i maskinen som viskar till ditt undermedvetna.

Dataspel går oftast ut på att fånga spelaren i ett tranceliknande tillstånd där hon färdas genom olika världar via svårighetsgrader. Musiken innesluter spelaren i  melodier och rytmiska förlopp som upprepas kontinuerligt med små förändringar i ett slags  cirkelförlopp. Pulsen i musiken är hela tiden analog med den hastighet varmed spelfigurerna färdas genom miljöerna.

Musiken får deltagaren att färdas längre och längre in i fiendeland och aldrig ens stanna upp för att hämta andan, utan så länge som musiken pågår fortsätta färden in i främmande världar.

Nu laddas det för årets spelkonsert i Stockholm Konserthus, 19 juni kl 19.

Konserten Symphonic Fantasies presenterar fyra spelserier som utmärker sig för sin starka musik. Samtliga presenteras i längre sviter (upp till 18 minuter långa), där arrangörerna i nära samarbete med tonsättarna själva valt ut teman och annat musikaliskt material. Något både för inbitna fans och för den som första gången besöker en spelmusikkonsert. 

Konsertproduktionen Symphonic Fantasies har gjorts två gånger tidigare: dels med WDR:s orkester i Köln i Tyskland 2009 och i januari 2012 med Tokyofilharmonikerna i Japan. 

Nobuo Uematsus musik till den omfattande spelserien Final Fantasy är kanske dagens mest älskade och kända soundtrack. Final Fantasy är en sagovärld som levt och utvecklats under 25 år, och som musikaliskt omfattar en oerhörd bredd och variationsrikedom. Kungliga Filharmonikerna har tidigare presenterat flera konserter med musik ur serien och man har spelat in två cd med musik ur Final Fantasy.

Chrono Trigger & Chrono Cross, utgivna 1995 respektive 1999, anses ännu idag vara några tidernas bästa spel – dess tematik kring resor i tiden verkar ständigt fascinera. Yasunora Mitsudas soundtrack till spelen har fått kultstatus och fortsätter att inspirera nya generationers musiker till remixer och coverversioner. Vi är stolta att kunna presentera Mitsuda som konsertens hedersgäst. Det finns möjlighet att träffa honom närmare vid årets Meet & Greet efter konserten.

Secret of Mana kom ut 1993 och hyllades som ett mästerverk. Spelet var i själva verket den andra delen i den japanska serien Seiken Densetsu (Legenden om den heliga svärdet). Hiroki Kikutas musik till spelet skapar en unik atmosfär och sagostämning.

Kingdom Hearts är spelserien där karaktärer från Walt Disney möter legendariska personligheter från Final Fantasy i en äventyrsvärld! Den impressionistiska musiken av Yoko Shimomura har presenterats tidigare av Kungliga Filharmonikerna (bland annat vid konserten Sinfonia drammatica sommaren 2009). I den här sviten ges Shimomuras eget instrument, pianot, stort utrymme i solistrollen.

För mig som aldrig kör datorspel kan musiken ändå vara fullt tillräcklig för att jag ska ”delta” i spelet. Det är just det som känns kul med datorspelsmusik, att den till slut har hittat en nivå som egen musiksort.

  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB