Startsida / Inlägg

Ljudkänslighet

av mikael strömberg

 

Av alla nyhetsbrev som strömmar in är det ett jag läser med extra känslighet: Ljudmiljöcentrums information om det mesta från hur vindkraftverk stör krabbors fortplantning, till de stora kosmologiska frågorna om hur återskenet från Big Bangs grundackord dröjer sig kvar i alltet.

Nu handlar det bland annat om ljudkänslighet som en tillgång. Vilket osökt får mig att förbanna regeringens okänsliga skolpolitik. Det finns undersökningar och underlag (som ingen folkvald läser?) som pekar på hur esteter har en konkurrensfördel i samhället: Känslighet. 

Men att vara extra känslig för sinnesintryck betraktas ofta av omvärlden som svaghetstecken. I barnets värld leder det inte sällan till mobbning och utfrysning på skolgårdar och bland jämnåriga. För många följer denna utsatthet med in i vuxenvälden via den sociala gallring som ungdom och tonår medför. Skriver Ljudmiljöcentrum.

”I vår västerländska kultur har ordet ’känslig’ fått en negativ klang, men högkänslighet kan vara både sårbarhet och gåva”, säger den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron vid New State University of New York, som myntat begreppet ’highly sensitive person’.

Känslighet är ett personlighetsdrag. Ungefär var femte person är en HSP:are. Högkänsliga har ett rikt inre liv som de kan omsätta i kreativitet. Ett träd kan ge dem ett lyckorus. Ett ackord kan starta en härlig kolsyreattack från tårna till hårfästet.

I sina tester brukar Elaine Aron ställa frågor som kan se ut såhär. Gör ett självtest. Ja eller nej. Och skicka sedan frågorna till Jan Björklund och Tomas Tobé, Regeringskansliet.  

1. Jag blir nervös när jag ska göra många saker på kort tid.

2. Andra människors sinnesstämningar påverkar mig.

3. Jag blir lätt överväldigad av skarpt ljus, starka dofter, grova textilier och sirener i närheten.

4. Ventilationsbrus får mig att må dåligt.

5. Jag reagerar starkt på hungerkänslor – de påverkar mitt humör och min koncentrationsförmåga.

6. Jag är särskilt känslig för effekterna av koffein.

7. Jag blir irriterad när man vill få mig att göra flera saker samtidigt.

8. Jag förnimmer och uppskattar fina och subtila dofter, smaker, ljud och konstverk.

9. När jag måste tävla mot någon eller utföra något under iakttagande blir jag nervös eller osäker och presterar sämre än jag annars skulle ha gjort.

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB