Startsida / Inlägg

Asylsökande köar för att få tak över huvudet

av Nivette Dawod

Trycket är enormt på Migrationsverkets mottagningsenheter just nu.
I Malmö står asylsökande i kö för att få tillfälliga boenden.
– Det står människor ända ut på gatan ibland, säger Anna Wessel, enhetschef.

Antalet som söker asyl just nu är rejält. Migrationsverket beräknar att det varje vecka kommer mellan 1 100 och 1 300 sökanden, som alla behöver någonstans att bo åtminstone tillfälligt.
– Den ökning vi ser just nu beror på att det är krig i världen, människor behöver skydd helt enkelt, säger Anna Wessel.

Enligt ny statistik är Syrien det största ursprungslandet just nu. 4 297 asylsökande har kommit från Syrien årets nio första månader, skriver Migrationsverket i ett nytt pressmeddelande.

Det stora inflödet av asylsökande märks tydligt vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Malmö, som räknar med att man tar emot en tredjedel av veckomängden av sökande (alltså strax över 400 personer i veckan).
Hala Mohammed, ordförande i Röda korsets ungdomsförbund, har skrivit ett blogginlägg om när hon var där i veckan.

– Det var kö redan när vi öppnade ytterdörren. Det var stopp i trappan upp till ansökningsenheten av alla människor. Det var smockfullt. Även i väntrummet var det fullt, det fanns inte plats till alla, säger hon.

Anna Wessel, enhetschef vid Migrationsverket i Malmö. Foto: Migrationsverket

Anna Wessel, enhetschef på återvändandeenheten som delar lokaler med mottagningsenheten, bekräftar bilden.
– Vi har en mycket besvärlig situation just nu som inte är bra varken för de sökande eller våra anställda. Det är väldigt trångt. Mycket människor, och många av dem har väskor. Vi är ju deras första anhalt. Det har varit så odrägligt att vara inne vid receptionen i bland att folk har stått ända ute på gatan i bland.

Enheterna ska få fler lokaler, men Anna Wessel vet inte när.
– Det är svårt att få lokaler, det tar tid. Hus med fyra väggar finns ju, men det måste vara inrett så att vi kan garantera sekretessen i vårt arbete.

En anledning till att enheten fylls är dessutom att det tar tid att hitta tillfälliga boenden till de som kommer dit. Av de över 40 000 personer som i dag är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem räknar verket att runt 60 procent bor i boenden som Migrationsverket hyr.
Anna Wessel märker av att det blir svårare och svårare att hitta tillfälliga boenden – vilket gör att många får vänta i lokalen.
– Det är naturligtvis svårt. Det är bostadsbrist i det här landet.

Överallt i landet letar myndigheten nu nya boenden.
— Som situationen ser ut idag så är alla typer boenden som uppfyller våra krav och omedelbart kan ta emot asylsökande aktuella för oss. För att det lokala mottagandet ska bli så bra som möjligt är vår dialog med berörda kommuner väldigt viktig. Eftersom vi ibland måste agera mycket snabbt för att få fram ett nytt boende hinner vi inte alltid ge så mycket information som vi önskar innan de första asylsökande är på plats. Det aktuella läget är en utmaning för Migrationsverket och andra berörda samhällsaktörer, säger Caroline Henjered, verksamhetschef på Migrationsverket, i pressmeddelandet.

En del ramavtal om boende har redan slutits, men fler är på gång. Därför undrar vi: har du tips om boendesituationen hos Migrationsverket? Arbetar du som boendeansvarig? Hur ser din arbetssituation ut? Tipsa gärna oss på Aftonbladets Öppna granskning av Migrationsverket. Hör av dig hit.  Om du som läsare vill lämna information – men vill vara anonym – då skyddar vi dig som källa enligt svensk lag.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB