Startsida / Inlägg

”Så många som möjligt ska ges uppehållstillstånd”

av Kerstin Weigl

Extrajobb på helger. Order om att bevilja så många uppehållstillstånd som möjligt – de går fortare att skriva än avslag.

Det är sådana påståenden som vi nu arbetar med att kontrollera. Vi får liknande berättelser från en rad källor, på olika enheter i Sverige. De vill inte framträda med namn.

Alla talar om hetsen, att de jagas av 90-dagarsmålet. Längre än så ska det inte ta att avgöra ett asylärende.

Så kallade avarbetningshelger förekommer, där man ska avsluta så många ärenden som möjligt. För att klara målen. Signalen är att det gärna får bli många beslut om PUT, permanent uppehållstillstånd. Inom myndigheten kallas det för att ”putta”.

En medarbetare berättar i mejl:
”Chefen i princip beordrade att personalen skulle bevilja så många PUT som möjligt i tillståndsärenden som gällde anknytning (även i många ärenden där de enligt utlänningslagen inte skulle beviljas PUT) och allt detta bara för att kunna redovisa antal pinnar till deras chefer och ledningen.”

Flera vittnar om att de av tidspress avstår från att gå alltför djupt in i en asylutredning. Till exempel att beställa ett språktest. Ett sådant kostar pengar, och tar tre-fyra veckor.

Ur samma mejl:
”Som handläggare vill man göra ett så bra arbete som möjligt! Och det är lättare att bevilja ett PUT än att skriva ett avslagsbeslut eftersom det måste vara bättre motiverat och tar längre tid att skriva, så jag kan erkänna att inställningen på Migrationsverket (tvärtom vad allmänheten och media tror!) är att man hellre beviljar PUT även om personen inte har rätt till PUT (permanent uppehållstillstånd).”

Vet du mer om detta? Hur kan vi se om 90-dagarsmål och pinnjakt påverkar rättssäkerheten? Vi vill veta mer. Tipsa Aftonbladets Öppna granskning av Migrationsverket. Hör av dig hit.  Om du som läsare vill lämna information – men vill vara anonym – då skyddar vi dig som källa enligt svensk lag.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB