Startsida / Inlägg

BO: Myndigheterna måste samarbeta kring barn

av Nivette Dawod

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg utesluter inte att utlänningslagen kan behöva ändras för att barn inte ska komma i kläm under migrationsprocessen.
Men till att börja med ska socialnämnderna och Migrationsverket bättra sitt samarbete, enligt BO.

– Barnets bästa ska vara avgörande, säger han.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Foto: Pawel Flato

Barnombudsmannen (BO) Fredrik Malmberg kallade i dag Socialstyrelsen och Migrationsverket till ett möte om omhändertagna barn som hamnar i kläm i migrationsprocessen.

Han hade redan för ett år sedan sett de brister som Aftonbladet flera gånger skrivit om, när socialnämnden och Migrationsverket tar olika beslut om vad som är barns bästa (som i fallet Haddile), men inte fått gehör efter det första möte han kallade till 2011.

Nu var han trött på dröjsmålet, något han tydliggjorde med skarpa ord i blogginlägget  ”Skärpning Socialstyrelsen och Migrationsverket”. Och i dag fick han respons.
– Mötet fick den effekt jag hoppades på. Jag fick tydliga besked från myndigheterna om att det här är prioriterat. De ska ta fram en plan för hur man samarbetar om de här barnen, säger Fredrik Malmberg.

I praktiken är det som kommer ur mötet ”en skrift”.
– Det vi kommer göra genom den här skriften är att lyfta upp rättsläget så det blir klart för alla, att Migrationsverkets anställda vet vad som gäller hos socialnämnderna och att socialnämnderna vet vad Migrationsverket gör. Men det blir inga annorlunda regler, säger Barbro Rodin, enhetschef på Socialstyrelsen, som leder skriftarbetet.

Har inte myndigheterna känt till varandras regler tidigare menar du?
– 
Det kan säkert bli bättre, och tydligare, vilka regler som gäller. Var den ena kommer in hos den andra och så, säger Barbro Rodin.

Fredrik Malmberg säger att skriften är en bra början.
– Det kan låta lite, men det är inte så jäkla bara. Det är jättestort och viktigt. Om myndigheterna inte kan samarbeta och ha en bra dialog, då faller barnen mellan stolarna. Men när skriften blir klar kanske vi märker att vi behöver ändra på lagar och regler, säger han.

I dagsläget säger utlänningslagen att barnets bästa ska beaktas.
Lagen om vård av unga, som socialnämnderna använder, säger att barnets bästa ska vara avgörande. Det är där myndigheterna gör olika bedömningar, menar BO.
– Uppenbarligen samverkar man inte tillräckligt när två myndigheter kan komma till olika slutsatser kring vad som är barnets bästa, säger Fredrik Malmberg.
Vad ska råda?
– Barnets bästa ska vara avgörande. Redan med nuvarande lagstiftning kan man komma långt om myndigheterna samarbetar, men kanske finns det ett behov av att se över utlänningslagstiftningen och stärka barnrättsperspektivet.

Fredrik Bengsson, presschef på Migrationsverket, deltog på mötet för myndighetens del. Han vill inte gå in på det Barnombudsmannen kritiserat myndigheterna för: att barn kommit i kläm mellan Migrationsverket och sociala myndigheter, utan säger att samverkan fungerar ”men det finns inget som inte kan bli bättre”.

Barbro Rodin undviker också frågan:
– Jag utgår från att socialnämnden tillämpar och kan sina regler, och att Migrationsverket tillämpar och kan sina regler, så jag kan inte säga att jag vet om barn kommit i kläm. Jag utgår från att var och en av myndigheterna gör rätt enligt sina lagstiftningar.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB