Startsida / Inlägg

Generaldirektören kräver bevis för pinnjakt: ”Ta fram de personerna”

av Kerstin Weigl

Migrationsverkets chef Anders Danielsson har följt Aftonbladets granskning, men misstror uppgifterna om ”pinnjakten”.
– Jag vill tala med de personerna, säger generaldirektören, som erbjuder sig att möta dem anonymt med säck över huvudet.

Vi mötte en chefstrio på huvudkontoret i Norrköping: generaldirektören Anders Danielsson, rättschef Mikael Ribbenvik och presschef Fredrik Bengtsson.

Under två veckor har Aftonbladet lämnat plats för berättelser om hur jakten på att uppnå produktionsmålen leder till att medarbetare tummar på kvaliteten.
Vi frågade Anders Danielsson:
Hur uppfattar du de anställdas berättelser om pinnjakt?

– Frågan är vad du menar med “de anställda”? Vi är 3 500 medarbetare. Talar du om en övervägande del av dem? Eller vad pratar vi om? Jag tror att som i de flesta organisationer ställer ledningen krav. Det är en del av lönekriterierna de fackliga organisationerna skrivit under. En del av kraven är resultat. Man mäter. Men pinnjakt i den negativa betydelsen, att bara sopa hem så många poäng som möjligt, det är ren överdrift och dessutom felaktigt.
Men hur ser du på att medarbetare uppfattar det så?
– En del uppfattar det så, det får hanteras och förklaras av de närmaste cheferna, att så inte är fallet. Jag skulle vilja se det dokumentet och jag skulle vilja tala med den som påstår att det är på det sättet.
– Ta fram den personen! Jag kan ha säck över huvudet och talförvrängare för anonymiteten. Hur ska jag kunna bemöta påståenden om jag aldrig får veta var de har sin grund. Inte källan, det förstår jag, men varifrån det kommer. Visa mig. Så ska jag se till att det försvinner.
De vi möter är riktiga människor som berättar om sin upplevelse, att kvantitet är så viktigt, att de börjat slarva med besluten. Tror du de hittar på?
– Återigen, det är svårt för mig att bemöta något som bara är påstått.Visa mig att det verkligen är så.
Visa dig mejlen?
– Ja gör det. Du vet ju källan, jag tycker du ska fråga källan om källan har något emot att jag får veta det. Eller att källans chef får veta.
– Den som påstår något har väl en börda att kunna bevisa eller förklara och inte bara påstå. Hur vet jag att det är sant? Annars kan man ju påstå vad som helst.

Anders Danielsson har även sett uppgifterna i Aftonbladet om att anställda struntar i språkutredningar, som används för att utreda om en person verkligen kommer från det land han eller hon påstår.
– Är det så är det fel, säger Danielsson. Vad ska jag annars säga? Men om ni vill att jag ska göra något som chef här, då måste man bevisa det – konkret.