Porchetta con pancetta, finocchio e aromi
avPorchetta con pancetta, finocchio e aromi
(Fläskkarrérulle fylld med bacon, fänkål och örter)
6–8 personer
- 700–800 g fläskkarré utan ben
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- Olivolja
- Smör
- 800 g små potatisar, sköljda och med skal
- Torkad rosmarin
Fyllning:
- 140 g bacon, skuren i små strimlor
- 1 fänkål, finhackad
- 1 tsk torkad smulad rosmarin
- 1 tsk torkad smulad timjan
- ½ tsk torkad smulad salvia
- 1 dl finhackad persilja
- 1 krm finsmulad peperoncino
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- Steksnöre
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Putsa köttet och skär ett snitt längs med som delar köttet på mitten utan att det skurits igenom helt (som en fjärilskotlett) eller skivor som läggs omlott. Köttskivan viks ut till en stor platta. Banka köttet lite lätt och salta och peppra på båda sidor.
3. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en skål. Blanda noga och fördela den jämnt över köttskivan.
4. Rulla ihop köttet och bind ihop med steksnöre.
5. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna och bryn köttrullen runt om. Lägg över köttet i en smord ugnsform och sätt i en kötttermometer. Formen ska rymma potatisen som tillsätts senare.
6. Stek köttet i cirka 2 timmar eller tills köttermometern visar 70 grader. Lägg potatisen i formen när 30 minuter återstår av rullens stektid. Strö över rosmarin.
7. Svep in rullen i aluminiumfolie och låt den svala.
8. Skär köttet i skivor och servera med den ugnsstekta potatisen.
2. Putsa köttet och skär ett snitt längs med som delar köttet på mitten utan att det skurits igenom helt (som en fjärilskotlett) eller skivor som läggs omlott. Köttskivan viks ut till en stor platta. Banka köttet lite lätt och salta och peppra på båda sidor.
3. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en skål. Blanda noga och fördela den jämnt över köttskivan.
4. Rulla ihop köttet och bind ihop med steksnöre.
5. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna och bryn köttrullen runt om. Lägg över köttet i en smord ugnsform och sätt i en kötttermometer. Formen ska rymma potatisen som tillsätts senare.
6. Stek köttet i cirka 2 timmar eller tills köttermometern visar 70 grader. Lägg potatisen i formen när 30 minuter återstår av rullens stektid. Strö över rosmarin.
7. Svep in rullen i aluminiumfolie och låt den svala.
8. Skär köttet i skivor och servera med den ugnsstekta potatisen.
”Fylld fläskkarrérulle med fänkål, bacon och kryddor som fått gegga ihop sig i ugnen i två timmar är svårslaget”
Foto: Björn Lindahl