Startsida / Inlägg

Risotto al cavolfiore e broccoli con briciole croccanti

av Paolo Roberto
Skärmavbild 2013-05-03 kl. 10.45.30

Risotto al cavolfiore e broccoli con briciole croccanti

(Risotto med blomkål och broccoli, med frasigt täcke)

  • 4 personer
  • 3 dl avorio- eller aborioris
  • 200 g blomkål
  • 200 g broccoli
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • Cirka1 liter grönsaksbuljong
  • 4 stora skivor lantbröd
  • 5 sardellfiléer i olja
  • 3 msk färsk repad timjan
  • 3 msk olivolja
  • Salt och peppar

1. Skölj, ansa och dela blomkålen och broccolin i små buketter. Koka dem i 2–3 minuter i lättsaltat vatten. Skölj genast och snabbt av med kallt vatten, låt dem rinna av i ett durkslag.

2. Finhacka schalottenlöken.

3. Värm olivolja i en kastrull. Lägg i löken och låt den fräsa på låg värme i 2–3 minuter. Rör sedan i riset och stek alltsammans i ytterligare ett par minuter. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.

4. Häll i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i cirka 18–20 minuter. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. När 5 minuter av risets koktid återstår lägg i blomkål och broccoli.

5. Under tiden som riset kokar, skär bort kanterna på brödet och smula det (med matberedare eller stavmixer) eller skär det i små, små bitar. Finhacka sardellerna.

6. Hetta upp olivolja i en stek­panna med beläggning. Lägg i brödsmulor, sardeller och timjan, rosta dem under ständig omröring till en krispig blandning.

7. Rör ner parmesanosten i den krämiga risotton, smaka av med salt och peppar. Servera den rykande het, överströdd med bröd-, ört- och sardellblandning.

”Risotto är riktigt bra vardagsmat – och det funkar att blanda i det mesta i den. Det som gör den här risotton till något extra är det frasiga täcket med rostade brödsmulor”

 Foto: Daniel Ohlsson

 

 

Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Jenny Åsell, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB