Startsida / Inlägg

Involtini di zucchine, ripiene di carne e prosciutto cotto

av Paolo Roberto
Skärmavbild 2013-08-12 kl. 12.08.42

[Zucchinirulader fyllda med kalvfärs]

4 personer

• 2–3 zucchini, sköljda och skurna i långa ­skivor, ca ½ cm, på längden

• Olivolja till stekning

• Salt och svartpeppar

Fyllning:

• 2 små finhackade schalottenlökar

• 250 g kalv- eller ­nötfärs

• 1 dl små smulor av dagsgammalt bröd

• 1 ägg uppvispat

• 1 dl färskriven ­parmesanost

• 1 msk pinjenötter

• 1 msk finhackad ­persilja

• 50 g rökt skinka, ­skuren i små bitar

• Ca 1 tsk salt

• Ca 1–2 krm ­svartpeppar

Tomatsås:

• 2 msk olivolja

• 1 vitlöksklyfta

• 1 torkad hel ­peperoncino (chili)

• 370 g hela tomater (ev. krossade)

• 1 msk färsk strimlad färsk basilika (alt.1 tsk torkad)

• ½ tsk salt

• 1 nypa socker

• Ev tandpetare

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Värm olivolja i en stor stek­panna. Stek zucchiniskivorna i omgångar och lägg efterhand över skivorna på ett fat. Salta och pep­pra. Stek skivorna tills de mjuknat lite med fortfarande är spänstiga. Zucchiniskivorna kan även stekas på en rikligt smord ugnsplåt i ­ugnen.

3. Blanda ingredienserna till fyllningen i en skål, salta och peppra.

4. Lägg en klick fyllning längst ut på zucchiniskivorna och ­rulla ihop dem. Fäst med en tandpetare eller lägg dem med skarvsidan nedåt i en smord ugnsform.

5. Sätt in zucchinin i ugnen i ­cirka 15–20 minuter.

Under tiden:

6. Värm olivolja i en kastrull, tillsätt vitlöksklyftan och peperoncinon, fräs dem i 3–4 minuter ­utan att de tar färg. Tillsätt tomater, ­basilika, salt och en ­nypa socker. Låt såsen koka upp och ta sedan upp peperoncinon. Låt såsen koka i 10–15 minuter. Ta upp vitlöken som kastas.

7. Fördela tomatsåsen på portionstallrikar och lägg zucchiniruladerna på såsen. Servera med kokt ris eller med en skiva lantbröd.

”Små rulader som inte bara är smaskiga och nyttiga, utan även snygga att se på. Passar bra på bädden av tomatsås med en skiva lantbröd för att doppa i såsen. Passar även bra som antipasto.”

Foto: Björn Lindahl

Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson, Elin Wieslander och Mia Carron och Elvira Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB