Involtini di zucchine, ripiene di carne e prosciutto cotto
av[Zucchinirulader fyllda med kalvfärs]
4 personer
• 2–3 zucchini, sköljda och skurna i långa skivor, ca ½ cm, på längden
• Olivolja till stekning
• Salt och svartpeppar
Fyllning:
• 2 små finhackade schalottenlökar
• 250 g kalv- eller nötfärs
• 1 dl små smulor av dagsgammalt bröd
• 1 ägg uppvispat
• 1 dl färskriven parmesanost
• 1 msk pinjenötter
• 1 msk finhackad persilja
• 50 g rökt skinka, skuren i små bitar
• Ca 1 tsk salt
• Ca 1–2 krm svartpeppar
Tomatsås:
• 2 msk olivolja
• 1 vitlöksklyfta
• 1 torkad hel peperoncino (chili)
• 370 g hela tomater (ev. krossade)
• 1 msk färsk strimlad färsk basilika (alt.1 tsk torkad)
• ½ tsk salt
• 1 nypa socker
• Ev tandpetare
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Värm olivolja i en stor stekpanna. Stek zucchiniskivorna i omgångar och lägg efterhand över skivorna på ett fat. Salta och peppra. Stek skivorna tills de mjuknat lite med fortfarande är spänstiga. Zucchiniskivorna kan även stekas på en rikligt smord ugnsplåt i ugnen.
3. Blanda ingredienserna till fyllningen i en skål, salta och peppra.
4. Lägg en klick fyllning längst ut på zucchiniskivorna och rulla ihop dem. Fäst med en tandpetare eller lägg dem med skarvsidan nedåt i en smord ugnsform.
5. Sätt in zucchinin i ugnen i cirka 15–20 minuter.
Under tiden:
6. Värm olivolja i en kastrull, tillsätt vitlöksklyftan och peperoncinon, fräs dem i 3–4 minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomater, basilika, salt och en nypa socker. Låt såsen koka upp och ta sedan upp peperoncinon. Låt såsen koka i 10–15 minuter. Ta upp vitlöken som kastas.
7. Fördela tomatsåsen på portionstallrikar och lägg zucchiniruladerna på såsen. Servera med kokt ris eller med en skiva lantbröd.
”Små rulader som inte bara är smaskiga och nyttiga, utan även snygga att se på. Passar bra på bädden av tomatsås med en skiva lantbröd för att doppa i såsen. Passar även bra som antipasto.”
Foto: Björn Lindahl