Bön?

av Paolo Roberto

Idag är det långfredag och för mig som katolik så är det en dag med bön och kontemplation. Även om man inte är troende är det bra att ibland stanna upp och tänka över sitt liv. Och för att få ro att meditera kan det en gång om året vara bra att stänga av teven, datorn och mobilen.

20130329-060603.jpg

Påskens godaste lamm

av Paolo Roberto
image-2

Påsk är ju lammets högtid. I bergen runt min pappas hemby betar mängder av får och det finns massor av sätt att tillaga dem. Ett vanligt sätt är att först marinera lammet och sedan låta alla ingredienser gucka ihop i ugnen!

Agnello al forno con patate e piselli
[Lamm i ugn med potatis, rödlök och ärtor]
Ca 6–8 personer
  • 1 ½–2 kg blandade bitar av lammkött, t.ex. bitar av lammbog, kotletter och lammstek
  • 1 ½ kg potatis
  • 2–3 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g frysta ärtor
  • 2 dl vitt vin
  • Färsk rosmarin
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
Marinad:
  • Ca ½ liter vitt vin
  • 6 vitlöksklyftor, skivade
  • 3–4 smulade lagerblad
  • 1 ½ msk torkad rosmarin
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.
2. Lägg lammbitarna i dubbla plastpåsar och tillsätt marinaden. Tillslut noga och ställ in i kylskåp, i cirka 7–8 timmar. Se till att marinaden täcker lamm­bitarna.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Skala potatis och rödlök och skär dem i ganska stora bitar. Skiva vitlöken.
5. Häll av marinaden och skrapa, lite lätt, bort rosmarin och lagerblad. Torka av köttet med hushållspapper.
6. Häll olivolja i en stor ugnsform eller ugnsplåt som rymmer hela maträtten. Lägg i lamm­bitarna, salta och peppra och stek dem i ugnen tills de är brynta, i cirka 20 minuter. Rör om då och då.
7. Lägg ner potatis, lök och ärtor i formen, salta och peppra. Tillsätt vinet, skeda över lite olivolja och strö sedan över repad rosmarin.
8. Stek sedan alltsammans i ytterligare cirka 40 minuter. Tillsätt en skvätt vin om det behövs. När lammet är klart ska det mesta av vinet ha kokat in, men lammbitarna ska fortfarande vara saftiga och potatis och lök mjuka.
Foto: Emma Mattsson

 

Bryt inte kedjan!

av Paolo Roberto

06.30 LÖPNING! Segt idag… Men hoppar man ett pass blir det snart två och ganska snart har man slutat träna! Att komma i form är en lång kedja av beslut där man väljer sin kropp istället för lättja! Så bryt aldrig kedjan utan plocka fram din vilja och bit ihop din över och underkäke och på med skorna!

20130328-063827.jpg

Löpning!

av Paolo Roberto

Landade 23.30 i Göteborg igår. Så idag blev det lite sovmorgon och sen en låg hotellfrukost! Springer inte klockan 05.30 för att jag är en fakir utan för att det är då jag har tid att träna. Men löpning blir det efter frukosten är smält! För hoppar man ett inplanerat pass blir det lätt två och snart har man slutat träna!

20130327-074414.jpg

Yoga!

av Paolo Roberto

Börjar morgonen med ett yogapass. Är så nöjd med att jag för tio år sedan hittade yogan. Den gör min kropp smidig, min själ lugn och är en super start på dagen!

20130326-063854.jpg

Kvalité och tradition!

av Paolo Roberto

Är i Parma och tittar på produktion av Parmigiano eller Parmesan som vi säger i Sverige. Parmesan är egentligen det franska namnet på Parmigiano-Reggiano som osten egentligen heter. Vi är urusla på många saker i Italien men mat det kan vi! Och man kan inte bli annat än stolt när man ser hur noga och traditionsbunden tillverkningen är. Det finns en anledning till att parmigano är en av väldens mest berömda ostar.

20130325-150354.jpg 20130325-150815.jpg

Hålla vikten

av Paolo Roberto

05.30 Dags att bränna av ett löppass! Är i Italien och då passar jag naturligtvis på att äta massor av god mat! Och det är inget problem med mycket mat i mitt liv. Jag lyckas både hålla vikten och njuta fullt ut av det italienska köket!
Det finns nämligen bara två sätt att hålla vikten: antigen äter man inget och tränar inget… Eller så äter man mycket och tränar mycket! Jag rekommenderar varmt metod nummer två! För du håller inte bara vikten med den metoden utan du blir också lycklig!!!!

20130325-053504.jpg

Prioritera!

av Paolo Roberto

Då var det dags att snöra på sig skorna och bränna av ett löppass! Var ute igår men kom isäng i hyfsad tid. För mig är träningen viktig, rolig och något jag älskar att göra! Om man vill att träningen ska vara en del av sitt liv så måste man prioritera sin kropp! Så klockan 23.00 så får man ställa sig frågan: ska jag träna imorgon eller ska jag vara bakfull? Jag hade kul igår och drack lite vin men var i säng klockan 23.30. Så nu blir det en cappuccino och sen ett löppass!

20130324-075538.jpg

Läggdags!

av Paolo Roberto

Har varit på kampsports galan och haft en sjukt trevlig kväll! Men nu är det dags att gå hem! För det är en dag imorgon som jag vill ska innehålla träning och inte bakfylla!

20130323-230723.jpg
Sida 28 av 42
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB