Veckans tips! Cartoccio di orecchiette

av Paolo Roberto

4 personer
Cartoccio di orecchiette
(Pastapaket med tomat, broccoli och sardeller)

  • 350 g torkad eller färsk orecchiette eller ­annan kort pasta
  • 200 g broccoli, skuren i små buketter
  • 4 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, lätt krossade
  • 1–2 torkade peperoncino (chili)
  • 250 g körsbärstomater, skurna i små bitar
  • 4–5 sardellfiléer skurna i små bitar
  • 1 msk finhackad persilja
  • 10 basilikablad, strimlade
  • 50 g färskriven parmesanost
  • Salt och svartpeppar
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka orecchettin ”al dente” i rikligt med lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen, tillsätt broccolin när 5 minuter av kok­tiden kvarstår (färsk pasta har en kortare koktid, torkad lite längre). Häll av vattnet i ett durkslag. ­Spara lite av kokvattnet för att späda såsen.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna, tillsätt vitlök, peperoncino, tomater, sardeller, persilja, basilika, salt och peppar. Fräs samman allt och späd eventuellt med lite kokvatten och låt såsen koka på låg värme i 5–8 minuter. Ta upp peperoncinon och vitlöken som kastas. Blanda i pasta och broccoli.
3. Häll över såsen med orecchiettin och broccolin på ett stort aluminiumfolieark eller fördela på mindre ark för portioner. Tillslut folien väl och sätt in ugnen i cirka 3–5 minuter.
4. Lägg foliepaketet på ett uppläggningsfat och servera pastan med färskriven parmesanost.
Foto: Emma Mattsson

Ingen träning? Det finns en anledning!

av Paolo Roberto

05.38 LÖPNING! Det finns massor av ursäkter för att hoppa ett träningspass. Men det finns bara en verklig anledning – nämligen att du är lat! Så sluta hitta på ursäkter och gör i stället det din kropp mår bra av –  träna!

20130215-054140.jpg

Vem är galen?

av Paolo Roberto

Pass nr 2 avklarat på crossfit Södermalm! Och NEJ, jag ägnar inte hela mitt liv åt träning. Kör alltid korta och superintensiva pass på mellan 15 och 30 minuter! Så i dag har jag tränat exakt 75 minuter. Min fråga till dig är hur mycket du tittar på tv? Min gissning är att det är mer än 75 minuter om dagen…

20130214-145203.jpg

Morgonlöpning…

av Paolo Roberto

Löpning klockan 05.30 är ett helvete att komma upp, en kamp att komma ut genom dörren och pina de första 10 min. Men sen börjar det tuffa på och blir en stor njutning och den bästa starten på dagen! (bilden är från Robinson för det är av någon konstig anledning lite enklare att komma ut genom dörren när det är över 30 grader…) 

vRÅ

av Paolo Roberto

Middag på vRÅ! Superbra litet hak! Bästa asiaten i Göteborg!

20130213-211119.jpg

Ett favoritcitat!

av Paolo Roberto

I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear.

Nelson Mandela
Boxare, fredspristagare och frihetskämpe

20130213-175625.jpg 20130213-175802.jpg

Lägg om livspusslet och börja laga mat!

av Paolo Roberto

Jag läste någonstans att svensken i snitt lägger mellan 15 och 30 minuter på att laga mat. Vi har så lite tid att en av de vanligaste rätterna på småbarnsföräldrars matbord är snabbmakaroner och ketchup. Folk är för stressade och har tydligen inte mer än 3 minuter över för att koka sin pasta. Det är helt enkelt svårt att få livspusslet att gå ihop som det så ofta beskrivs nu förtiden. Det konstiga med den uppfattningen är att vi aldrig förut i vår historia har haft så mycket fritid. Trots det så har folk svårt att få tiden att räcka till för det mest grundläggande, som att laga sin mat och äta tillsammans med sina nära och kära.

Det stora problemet är egentligen inte att vi har för lite tid utan snarare att vi försöker pressa in för mycket på vår lediga tid och till slut är varje sekund fylld med något otroligt ”viktigt” som facebook eller något fantastiskt tv-program som gör att vi väljer bort maten. Den prioriteringen är för mig hål i huvudet och inget annat. Vi är så upptagna av att jaga vår egen svans att vi inte längre förstår vad som har verkligt värde i livet. Var och en måste bestämma hur den vill leva sitt liv men enligt min mening är livet för kort för att dricka mellanmjölk och käka fiskpinnar. Det gäller att vända på steken och fråga sig vad som ska få ta tid? Jag är ganska övertygad om att väldigt långt upp på din lista hamnar maten.

Det är faktiskt kring ett middagsbord man blir en familj. Det är där man knyter familjebanden allt hårdare och det är där man utbyter erfarenheter över generationsgränserna. Smaker man har med sig från sin barndom är smaker man alltid kommer att förknippa med den kärlek och närhet man fick av sina föräldrar. I min värld smakar inte kärlek ketchup!

 

Sida 38 av 42
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson och Kristina Jeppsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB