Game 3 i öst och Veckans Lista

Greetings from – korresoffan!
Japp, efter en och en halv vecka way out west är Bofinken Furman tillbaka hemma i holken i Kips Bay på Manhattan och halvligger åter i möbeln som utgör den svenska NHL-journalistikens själva predikstol.
Allt gick bra igår kväll, jag hann mysa i flygplats-loungen i åtskilliga timmar och flygningen över kontinenten var skonsamt ”uneventful”, men jag satt taskigt och sov inte blund på hela natten.
Så även om jag somnade som en Martin Havlat efter mötet med Niklas Kronwall 2009 när jag väl landade i sängen vid sju i morse känner jag mig trött och lätt mörbultad idag.
För enkelhetens skull tar vi därför och inleder dagens konferensfinal-session med Veckan Lista – den första på väldigt länge och därmed gränslöst efterlängtad, antar jag.
Alltså: Det bästa och det sämsta senaste tiden – enligt mig och korresoffan.

VECKANS LISTA

1. Chucky i södra Florida
– 2017 var det Erik Karlsson, 2023 är det Matthew Tkachuk. Jo, vi befinner oss på den nivån nu. Överstekatten dominerar inte spelet på riktigt samma sätt som estradören från Landsbro, nej, men han är på samma sätt, eller rentav i ännu högre grad, den stora matchvinnaren, inblandad i alla avgörande ögonblick. Chucky for president!

2. Sudden Death Bonanza
– För förta gången någonsin började alltså bägge konferensfinalerna med två raka övertidsbataljer. Därmed bekräftas teorin om årets Final Four-giv som en av historiens allra jämnaste. Och fascinerande.

3. Barkovs mål
– Gretzky har helt rätt. Den finländske Florida-kaptenens kvittering i PNC Arena i lördags var ett av de snyggaste i hela Stanley Cup-historien.

4. Eichels passning
– Till och med Dallas spelare och coacher var tvungna att credda den drömlika mackan till Marchessault vid den sena kvitteringen går. ”Världsklass”, sa till exempel DeBoer. Indeed.

5. TNT-studion
– Årets slutspelssändningar med Bissonnette, Carter, Gretzky, Henke och briljante programledaren Liam McHugh är det bästa som hänt NHL-bevakningen sedan färg-tv:n.

6. Bob
– Mycket Florida blir det, men vad göra? Mannen jag för något år sedan döpte om till Bobrövsky, för att jag råkade ha honom i mitt fantasy-lag när han gjorde sig skyldig till en Martin Jones-säsong, är ju bäste målisen i årets Run – by a country mile.

7. Miro Min Miro
– Här skulle vi också kunna åkalla Erik Karlsson 2017-ande. Dallas egen EK65 får mer istid än zamboni-förarna har i pauserna och gör nästan aldrig ett endaste litet misstag.

8. Beckhams farsa
– William Karlsson partajar inte som att det vore 1999, men väl 2018.

9. Gustav Orrsling
– Den förste östgöten i världshistorien som blivit jämförd med Bobby Orr.

10. Maurice & Cassidy
– Det låter som namnet på en countryrock-duo i Topanga Valley i LA 1973, men nej. Det är slutspelets två Jack Adams-stjärnor. De coachar sönder sina motståndare och de håller briljanta presskonferenser.

VECKANS BU

•ESPN
– Lika förstklassigt som pigga, charmiga TNT ”gör” det här slutspelet, lika oinspirerad och trött och rutinmässig och ointresserad är den själlösa jättekanalens insats.

•Hurricanes måltorka
– Avsaknaden av naturliga målskyttar har slutligen kommit ikapp Rod The Bod-laget och kan mycket väl komma att kosta Raleigh en plats i solen.

•Gubbkarusellen på tränarfronten
– Laviolette, Babcock, Qunneville, Yeo, Gallant…jodå, det är samma Good Ol’ Boys som väntas få nya påhugg när Flames, Ducks, Jackets, Rangers, Capitals och kanske Maple Leafs ska ha nya coacher. Jag tror jag snarkar sönder halsmandlarna.

• • •
Det har, som vi älskar att säga här, blivit sent tidigt för Carolina Hurricanes i östra konferensfinalen.
De måste ovillkorligen vinna den här ohyggligt svåra bortamatchen mot en motståndare inne i ett bibliskt stim – annars är säsongen i praktiken över.
Kan de?
Ja, men det blir verkligen, verkligen inte lätt.
• • •
Mm, Filip Wiklund – ”sportvåren i södra Florida” hade helt klart kunnat ta sig in på listan här ovan.
Både Panthers och Miami Heat kom alltså in i sina respektive slutspel som åttor i östra konferensen och har nu ena skridskon/sneakern inne i finalen.
Ja, Heat leder redan sin konferensfinal mot Reinholdssons Celtics med 3-0 och nu kan alltså Panthers skaffa sig lika stor ledning.
Något liknande har fansen där nere i den kokande hettan aldrig upplevt tidigare.
• • •
Klockan går aldrig långsammare än när man sitter fastklämd i ett flygplanssäte under nattflygning och inte kan sova, jag vill bara få det sagt
Men man kan använda den upplevelsen till något konstruktivt, som Bo Kasper helt genialt påpekade när jag en gång för länge sedan ondgjorde mig över sömnproblem på Facebook.
– Tänk, svarade han, på varje gång du suttit och lidit på en långflygning och hade kunnat ge vad som helst för att få lägga dig ner…
Det funkar!
• • •
Vi vet inte hur VM slutar ännu, men varje gång jag ser Sam Hallam får jag en allt starkare känsla av att han är en utpräglad vinnare.
• • •
Svenska poängligan efter två konferensfinaler
1. William Nylander, Toronto, 10 poäng (4+6)*

2. William Karlsson, Vegas, 10 poäng (7+3)
3. Adrian Kempe, LA, 8 poäng (5+3)*

4. Jesper Fast, Carolina, 8 poäng (5+3)
5. Viktor Arvidsson, LA, 7 poäng (1+6)*
6. Mattias Ekholm, Edmonton, 7 poäng (1+6)*
7. Alex Wennberg, Seattle, 7 poäng (2+5)*

8. Jesper Bratt, New Jersey, 6 poäng (1+5)*
9. Gustav Nyquist, Minnesota, 5 poäng (0+5)*
10. Gustav Forsling, Florida, 5 poäng (2+3)
11. John Klingberg, Minnesota, 4 poäng (1+3)*
12. Mika Zibanejad, NY Rangers, 4 poäng (1+3)*
13. Adam Larsson, Seattle, 4 poäng (2+2)*
14. Victor Hedman, Tampa, 3 poäng (0+3)*
15 .Marcus Johansson, Minnesota, 2 poäng (2+0)*
16. Pierre Engvall, NY Islanders, 2 poäng (1+1)*
17. Calle Järnkrok, Toronto, 2 poäng (1+1)*

18.Erik Gustafsson, Toronto, 1 poäng (1+0)*
Kevin Stenlund, Winnipeg, 1 poäng (1+0)*
Oskar Sundqvist, Minnesota, 1 poäng (1+0)*
Sebastian Aho, NY Islanders, 1 poäng (0+1)*
Carl Grundström, LA, 1 poäng (0+1)*
Mattias Janmark, Edmonton, 1 poäng (0+1)*

Linus Ullmark, Boston, 1 poäng (0+1)*

Tiebreaker 1: Antal matcher
Tiebreaker 2: Antal mål
*(spelat klart)

• • •
Dagens låt: The Linda Lindas ”Oh”.
• • •
Den östra konferensfinalen står vid det the big vägskäl och nu får vi veta om Panthers tar genvägen raka vägen till Stanley Cup-finalen – eller om Canes kan tvinga fienden i motsatt riktning, ut på slagfältet.
Game on!