Startsida / Inlägg

Jag gick på nyktert rejv – klockan 06:30 på morgonen

av petterslondon

Klockan är 06:30 på morgonen en onsdag i december. Trafiken har dragit igång. I mörkret drar sig trötta Londonbor mot jobbet och funderar kanske lite på om allt är värt det. Bo i världens coolaste stad alltså – till priset av att slita övertidstimmar på kontoret, betala 145 pund i månaden för att ha råd att spendera två timmar av sin lediga tid i packade tunnelbanevagnar mellan jobbet och ens lilla nergångna rum i zon tre, ljusår från Mayfairs Londondrömmar, som kostar större delen av lönen.

Samtidigt väller ett tusental Londonbor in i en rejvklubb på Oval Space i östra London. De är klädda i en massa färger och glitter. Innan klockan 07 har dansgolvet fyllts och DJ:n ser till att ingen står stilla. Det är första gången jag besöker Morning Gloryville – ett nyktert morgonrejv som startade i London redan 2011 och har spridit sig till 23 städer världen över.

Samtidigt som många Londonbor ligger kvar i sängen - eller är på väg till jobbet.
Samtidigt som många Londonbor ligger kvar i sängen – eller är på väg till jobbet.

Istället för alkohol så serverar baren olika nyttiga smoothies, te, kaffe och frukostbröd. Baren är också helt fri från det inslag av stirrande dudes som man ofta tvingas ta sig igenom för att beställa på andra liknande tillställningar. Istället är alla härligt medvetna, leende – och superglada. Jag och fotograf Peter, som är där för att göra ett reportage (läs här!), kunde utan problem röra oss rakt igenom dansgolvet utan att stöta in i någon – vilket varit en omöjlighet på något annat dansgolv i världen.

Bankmän, advokater, frilansande grafiska formgivare, unga föräldrar, medelålders gamla rejvare, studenter och en massa andra sorters människor utklädda till enhörningar, Aladdin, en avokado eller vad som helst, trängs på dansgolvet och älskar det. Sedan borstar de av sig glittret, tar på sig kostymen och går till jobbet.

En mannequin challenge spelas in.
Såhär ser det ut när en mannequin challenge spelas in.

Vid niotiden börjar de riktiga kontorsråttorna att försvinna och när eventet stänger ner, vid 10:30, är det mest egenföretagare och föräldralediga kvar.

Jag är ingen dansare, så jag kommer förmodligen inte att komma tillbaka till Morning Gloryville (även om de även erbjuder yoga och några andra fysiska aktiviteter). Men även jag kan se vilken fantastisk energi och känsla av samhörighet besökarna fylls av, efter att ha krigat sig upp i ottan iklädda sina färgglada utstyrslar för att få dansa. De må också vara kontorsråttor som jobbar 60-timmarsveckor, trängs på tunnelbanan och betalar överpris för ett litet rum långt bort från centrum. Men de har förstått att det är events som Morning Gloryville som gör allting värt att bo i London.

Läs reportaget från Morning Gloryville här!

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB