Startsida / Inlägg

Lördagsnöjet: Inlåsta i Faraos kammare

av petterslondon

Lördagskväll i London och en väninnas födelsedag. Då ses man oftast på en bar. I organiserade, men sällsynta fall, först på en restaurang innan man går vidare. Vi valde – att låsa in oss själva i små källarrum – med en timme på oss att bryta oss ut.

Londons utbrytarspel har varit heta en längre tid men det var först i helgen jag själv fick chansen att testa mina Houdinikvalitéer. De visade sig fullt dugliga.

Escape Rooms vid London Bridge har två olika utbrytarrum – Egypteninspirerade ”Faraos kammare” och ”Rum 33” som utspelar sig i ett Kinarum på British Museum. Konceptet är samma för båda: Gruppen har en timme på sig att hitta ledtrådar, lösa olika pussel och gåtor, och på så sätt ta sig ut.

ska%cc%88rmavbild-2017-01-09-kl-23-01-32
Bilder från Escape Rooms hemsida.
ska%cc%88rmavbild-2017-01-09-kl-23-01-45

Jag hamnade i Rum 33 (och fick en anledning att för andra gången ha på mig den skjorta som jag köpte i Kina 2012) där målet var att bryta sig in i British Museum och stjäla en vas – som enligt historien sedan skulle föras tillbaka till Kinas kejsare 1675 via en tidsmaskin. Det började med att vi fick ta oss in genom laserstrålar – varje berörd stråle kostade oss 20 sekunder – och sedan lösa en massa olika tankenötter. Men när klockan stod på 55.18 (vi slog Egyptengruppen med någon minut!) kunde vi med vasen i händerna vandra ut och förevigas på deras ”Wall of fame”.

Kör man fast kan man få tre officiella ledtrådar från arrangörerna (som följer utbrytarförsöket i övervakningskamerorna) via en walkie talkie. Vi använde oss av två även om det tog emot – man ville ju egentligen ha klarat sig ut helt på egen hand.

Utbrytargänget - med mig längst nere till höger, glad över att få bära min Kinaskjorta.
Utbrytargänget – med mig längst nere till höger, glad över att få bära min Kinaskjorta.

Alla var peppade på att återvända för att prova det andra rummet och är man i London med en grupp på tre personer eller fler så rekommenderar jag verkligen att prova på ett av stadens många utbrytarställen. Men skippa puben innan – här gällde det verkligen att ha hjärnan med sig.

Priser för ett rum på Escape Rooms:

3 deltagare: £75.6 (ca 825 kronor)
4 deltagare – £91.2
5 deltagare – £102
6 deltagare – £115.2
7 deltagare – £126 (ca 1385 kronor)

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB