Startsida / Inlägg

Döden är det mest spektakulära du kan uppleva

av Olle Kvarnsmyr

Döden är en mytomspunnen händelse som hur obegripligt det än är – alla får uppleva. En sann estradör drar självklart vidare över prärien på ett synnerligen spektakulärt sätt. Din favoritblogg Posörer & estradörer listar tre spektakulära dödsfall

Sam Cooke
Sam Cooke

Sam Cooke, född 1931 död 1964
Sam Cooke, en av soulmusikens viktigaste förgrundsfigurer med hits som Wonderful World”, ”Only Sixteen”, ”Cupid”, ”Twistin’ The Night Away”.

Sam Cooke tog in på ett hotell med en flyktig dambekant. Men det tog inte många minuter innan de båda hamnade i luven på varandra. Den nyfunna dambekanten rusade ut ur hotellrummet med sin och lejonparten av Cookes garderob. Soulsångaren bestämde sig för att jaga efter damen, endast i kläderna han bar – en sko samt midjekort kavaj. Cooke rusade in halvnaken i hotellets reception för vägangivelse. Ett uppdykande som inte gillades av receptionisten som tog fram ett handeldvapen och sköt den legendariska soulsångaren i magen. Inte nog med det – receptionisten tog även fram en borste ur städförrådet och bankade livet ur den halvnakna och blödande sångaren. Sam Cookes sista ord ska ha varit ett förvånat “Lady, you shot me!”.

Gram Parsons
Gram Parsons

Plats nummer 2:
Gram Parson, countrystjärna. Född 1946 död 1974
Själva döden var inte för en rockstjärna så originell. Gram Parson avled av en drogöverdos. Det intressanta med Gram Parsons död var själva efterspelet

Gram Parsons styvfar fixade så att Grams lik skulle flyga från Los Angeles till New Orleans för begravning. Anledningen var att styvfadern då lättare skulle kunna ärva stjärnan. Detta trots att countrystjärnans sista vilja var att begravas i Joshua Trees öken.

Phil Kaufman, Grams råddare gick i taket när han hörde om styvfaders planer. Tillsammans med en annan råddare bestämde de sig för att göra något åt saken.

Rejält påeldade av whisky lyckades de övertyga flygplatsmyndigheten att Gram Parsons kropp inte skulle flygas till New Orleans. Precis när råddaren fyllde i en blankett med falsk information dök det upp en polis. Råddaren trodde det var klippt men polisen anade märkligt nog inga ugglor i mossen. Konstapeln hjälpte i stället till med att lasta kistan på bilen. Berusade, nervösa och tagna av händelsen råkade ekipaget därefter köra in en vägg i flygplatshangaren. Men även denna gång var polisen hjälpsam och hjälpte till att dra loss bilen. Råddaren, hans vän och kistan med den döde countrystjärnan lyckades därefter ta sig till Joshua Tree.

Det blev natt och Kaufman såg blinkande ljus på den ödsliga vägen och trodde att polisen nu var dom på spåren. Råddarna bestämde sig för snabbkremering, lastade ut, tog fram en bensindunk och tände eld på kistan och allt. Därefter drog dom snabbt från öknen med en pyrande död countrystjärna bakom sig

Efter att ha nyktrat till fick Kaufman en rejäl ågren opch bestämde sig för att anmäla sig hos polisen. Men det verkade som att den stora rockstjärneguden även denna gång var med honom. I Joshua Tree-kommunen är det märkligt nog inte olagligt att stjäla döda kroppar. Nedskräpningen är däremot olagligt – och det enda Kaufman åtalades för.

 

Per Ohlin
Per Ohlin

Plats nummer 1:
Per Ohlin, sångare i det norska black metall-bandet Mayhem född 1969 död 1991

Per var en sann dödsentusiast som levde som han lärde. Han grävde ner sina kläder i jorden får att få den där rätta likodören. Och för att få en rejäl dödsstämning hade han en död kråka i en påse vars liklukt han inandades före uppträdandet. Ett uppträdande som dessutom ofta inbegrep spontan självstympning. Per arrangerade själv sin död med hjälp av ett hagelgevär. Anledningen till självmordet var depression men även ett minst sagt avancerat sätt att få fokus på black metall som musikform och bandet Mayhem i synnerhet.

Pers livlösa kropp upptäcktes av bandmedlemmen Euronymous. I stället för att rapportera dödsfallet till polisen fotograferade han den döde rockstjärnan och samlade ihop benbitar och hjärnsubstans. Något som senare skickades till konkurrerande black metall-band. Fotografiet hamnade senare på ett skivomslag och det ryktades även om att bandet festade till och gjorde en ragu på Pers hjärnsubstans där paprika tydligen var en viktig krydda.

 

 

 

 

 

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB