proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Trycket ökar på Santorum

av Roland Poirier Martinsson

Mitt Romney har bekräftat ett rykte om att han och Newt Gingrich träffades i helgen. Vi vet inte vad de pratade om, men informationen leder onekligen tankarna i riktningen mot den nära framtiden. Hur städar vi upp och hur går vi vidare? Och ett sådant möte är bara meningsfullt om Gingrich accepterat att Romney kommer att bli det republikanska partiets kandidat i höst.

***

Nu har förre presidenten George HW Bush formellt givit Mitt Romney sitt stöd. Det är en händelse som inte betyder särskilt mycket, men ges någorlunda vikt av timingen. Budskapet är inte så mycket att Bush håller på Romney, som att han säger till Rick Santorum att det är dags att dra sig ur.

***

Paul Ryans folk har kontaktat Rick Santorums folk och berättat att kongressmannen snart kommer att ge Romney sitt officiella stöd. Telefonssamtalet har blivit känt efter att Santorums folk läckt informationen, vilket kan tolkas som foul play för att ta lite av uppmärksamheten ifrån ett gemensamt framträdande för Romney och Ryan.

***

Ovanstående händelser, tillsamman med den enligt min bedömning viktigaste endorsement som Romney fått, nämligen Marco Rubios häromdagen, och läget inför de nära förestående primärvalen, pekar entydigt på att Romney snart kan lägga primärvalen bakom sig och helt och fullt vända uppmärksamheten mot Barack Obama.

Det ska bli mycket intressant att se på vilket sätt och med vilka medel han gör detta. Självklart finns det en plan som man väntar på att förverkliga.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB