proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Mitts mormonism ett problem?

av Roland Poirier Martinsson

Det har pratats mycket om att Mitt Romney tillhör Jesu Kristi kyrka av Sista dagars Heliga, alltså mormonerna. Skadar det honom? För fyra år sedan gav Romney till och med ett tal om sin tro, som förde tankarna till John F Kennedys berömda försäkran 1960 att påven inte gav honom order om politik. Precis som Kennedy höll Romney sitt tal i Houston, vilket knappast var en tillfällighet.

Tanken har varit att evangeliska kristna av strikt religiösa skäl skulle vägra rösta på en mormon – som enligt en del evangelikaler inte ens kan räknas som kristen – vilket dels skulle hindra Romney att vinna republikanernas nominering, dels skada honom i huvudvalet om han ändå kom så långt. För hur kan en GOP-kandidat vinna om den kristna högern inte är entusiastisk och mobiliserad?

Härom månaden hade jag tillfälle att äta en alkoholfri middag med en mormon och god vän till Romney. Jag frågade honom om Mitt kunde bli president. ”Inte en chans”, svarade han. ”Det finns för mycket fördomar mot mormoner.” Och han borde ju veta.

Ändå tror jag att skeptikerna har fel. Mormonerna är många i USA, det fjärde största samfundet efter katoliker, Southern Baptists och United Methodists. Så gott som alla amerikaner har personlig erfarenhet av mormoner, och vet att de är högst normala i sin livsstil. Dessutom har de ett gott och välförtjänt rykte som pålitliga och anständiga.

Ett annat skäl att amerikaner i allmänhet och högern i USA i synnerhet accepterar en mormon, är att det uppfattas som mycket viktigare att en person tar sin religion på allvar, än att denne tillhör samma religion som en själv. Mätningar visar konsekvent att amerikanerna har lättare att acceptera en person av vilken tro som helst som president, än en uttalad ateist – som verkligen inte skulle ha en chans.

Vidare är det inte högern som har fördomar mot personer av religiös tro, utan vänstern, och den vinner inte Romney ändå. Mätningar visar att republikaner är mindre skeptiska än demokrater. Höger är mindre skeptisk än vänster. Sydstater och Mellanvästern är mindre skeptiska än Kalifornien och östkusten. Evangelikaler är mindre skeptiska än resten.

Här är ett uppmärksammat uttalande av Lawrence O’Donnell från förra veckan i den starkt vänsterorienterade TV-kanalen MSMBC , som illustrerar vänsterns attityd:

”Mormonism was created by a guy in upstate New York in 1830 when he got caught having sex with the maid and explained to his wife that God told him to do it.”

Slutligen ska man bära i minnet att de inom högern som har problem med en mormon också har problem med Barack Obama. Jag finner det mycket osannolikt att mormonproblemet kommer att väga tyngre i höst, förutom för en så liten minoritet att den knappast spelar någon roll. Vi talar då om människor som finns i delstater som ändå kommer att skänka sina delegater till Romney.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB