proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Veep när?

av Roland Poirier Martinsson

Jag har fått några email som ställt frågan om när Mitt Romney kommer att avslöja vem som blir hans running mate. Svaret är att det inte finns någon formell ordning för detta, bortom att vederbörande kommer att uppträda tillsammans med Romney vid republikanernas partikonvent i Tampa, Florida, som inleds 27 augusti. Då ska nämligen partiet formellt välja Romney och NN som sina kandidater.

I nuläget vet inte ens Romney vem den personen blir. Han har troligen en lista på dussinet personer, och anställda som gör en förstahandsgranskning av dem för att undvika framtida skandaler. Nästa steg är att banta listan till en handfull kandidater, och då tar man typiskt en direkt kontakt med dessa för att höra hur de skulle ställa sig vid en förfrågan. Nu blir också granskningen betydligt hårdare, och personerna på listan ombeds att själva bidra till det arbetet.

Det faktiska budet ges (återigen, om processen följer den vanliga ordningen) ganska nära konventet. Man vill ha lång tid på sig att klara av the vetting process, man vill ställa frågan sent för att hålla alla vägar öppna, och man vill ha så kort tid som möjligt under vilken informationen om vem som utsetts kan läckas till pressen.

Troligen får vi veta i mitten eller andra halvan av augusti vem som kommer att möta Joe Biden i debatter under hösten. Om, vill säga, president Barack Obama håller fast vid Biden som sin running mate.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB