proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Var Obama rolig?

av Roland Poirier Martinsson

I går gjorde president Barack Obama sin stand up routine vid White House Correspondent Dinner. Var han rolig? Well, det är ett subjektivt omdöme, såklart. Han uppträdde inför en mycket lättflirtad publik och fick sina skratt.

Han var dessutom, enligt min mening, genuint rolig emellanåt (även om inledningen i princip stulits från ett av George W Bushs framträdanden). Dock måste jag komma med en invändning som han hört förut, som han kommer att höra igen, och som möjligen har något större signifikans än att bara vara en recension av en tillfällig komiker: Obama har uppenbarligen mycket svårt för att skämta om sig själv. När han uppvisar självdistans är det ofarligt och förtäckt självberöm. Ungefär som de där frågorna man får ibland, om vilken som är en största svaghet: ”Jag är för snäll mot andra.”

Däremot är han snabb att skämta om sina politiska motståndare, och det på ett sätt som inte är särskilt varmt. Han tycks ha som mål, eller så kan han inte låta bli, att vinna politiska poänger också i det här sammanhanget. Och det är vad jag kommer att minnas från gårdagen.

Här är Obamas hela framträdande. Bilda dig din egen uppfattning. Min gissning är att alla som är tveklösa Obama-anhängare tycker att det är kanon, medan alla som är tveklösa Romney-anhängare håller med mig. Och då har han faktiskt misslyckats.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB