proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Veckans fem dummaste negativa attacker

av Manuel Ferrer

Jag skriver på debattsidan i dag om kampanjernas fördumning av valrörelsen. Men tro inte för ett ögonblick att jag har något principiellt mot negativa kampanjer – tvärtom. Utan ett negativt budskap om motståndaren vinns inga val i världen. Men det som påstås måste vara relevant och mer eller mindre sant. Sen får det gärna vara hur hårt som helst.

Här är veckans fem dummaste negativa attacker från kampanjerna:

1. Barack ”The dog eater” Obama

Förklaring: I början av 80-talet tog Mitt Romney familjens hund på en tolvtimmarstripp fastsurrad i en hundkoja på biltaket. Avslöjandet har förföljt Romney under hela valrörelsen. Men nu upptäckte en läskunnig republik – efter att ha läst Obamas självbiografiska bok ”Min far hade en dröm” – att Obama tvingades smaka på hundkött i Indonesien som sexåring. Obama skämtade om hundbråket på White House Correspondents Dinner i lördags med en fejkad annons.

5 av 5 dumstrutar

 

2. Fegisen Romney

Förklaring: För nästan exakt ett år sedan gav Obama elitstyrkan SEAL Team 6 ordern om räden mot Osama Bin Ladins gömma i Pakistan. Nu använder Obamas kampanj den taktiska framgången till att ifrågasätta Mitt Romney. Hade Romney vågat fatta samma modiga beslut? Trodde själv inte det var möjligt att tävla politiskt med dödandet av människor på 2000-talet.

5 av 5 dumstrutar

 

3. Romneys kakskandal

Förklaring: Under en väljarfika i Pittsburgh kommenterade Mitt Romney kakorna som han utgick från var inköpta på närmaste Seven Eleven-butik. Men det visade sig att de var gjorda på det lokala konditoriet Bethel Bakery. Demokraterna gastade genast skandal och snodde snabbt ihop en attackannons.

4 av 5 dumstrutar (annonsen i sig är dock värd en stark femma)

 

4. Obamas leksaksplan

Förklaring: Obama är president och presidenten flyger Air Force One.  Det republikanska partiet anklagar dock Obama för att utnyttja presidentplanet i återvalskampanjen och anmäler nu honom till Government Accountability Office för disciplinära åtgärder.

3 av 5 dumstrutar

 

5. Den ofrivillige golfaren

Förklaring: Romney har liksom många andra republikaner länge varit besatt av Obamas golfande och lanserade i slutet av 2011 ”golfkampanjen” . I veckan väckte han åter liv i kampanjhemsidan när han bad supportrarna om pengar för att skicka Obama på en livslång golfsemester.  Sloganen för kampanjen är något så Göteborgslustigt som – ”Fore” more years?

3 av 5 dumstrutar

 

Avslutningsvis: Tagna ur sitt sammanhang kan veckans topplista te sig något studentikos. Men för kampanjerna är det på allvar. Och dessutom är samtliga utom kakskandalen sanktionerade från kampanjtoppen. De har dock en bit kvar innan de når upp till George W Bush astroturfade ”Swift Boat Veterans for Truth”.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB