proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Obamas kampanj: Bagdad Bob?

av Roland Poirier Martinsson

Det gick som förväntat i Wisconsin. I mycket svåra tider för landet – och i delstaten Wisconsin en fullkomligt krisande ekonomi – valde guvernör Scott Walker att förändra de offentliganställdas villkor, så att de skulle gå från att vara mycket bättre än alla andras till bara betydligt bättre.

Facket protesterade givetvis, och begick sedan misstaget att förväxla sina sympatisörers reaktioner med världens reaktioner. Man samlade in tillräckligt med namn för ett extraval, där Walker utmanades.

Resultatet i går var kristallklart. I en delstat som 2008 röstade för Barack Obama vann den republikanske kandidaten med 53,2 procent av rösterna över den demoratiske utmanaren, Tom Barrett, som fick 46,3 procent, d.v.s. nästan exakt samma marginal som när Barack Obama betryggande besegrade John McCain i presidentvalet 2008.

Reaktionen från Obamas kampanj? Man förklarar att väljarna i Wisconsin sänt ett tydligt budskap till Scott Walker. Well, så långt är jag med, men vilket budskap hörde Obamas kampanjfolk? Jo, att väljarna inte tolererade Walkers politik. Det är en närmast bisarr reaktion.

Det fanns annat i samband med valet som man hade kunnat lyfta fram. Exempelvis visade exit polls att väljarna i Wisconsin just nu föredrar Obama med god marginal. Men det visar ju i sådana fall bara ännu tydligare att man ger Walker sitt stöd för dennes politik: trots demokratiska sympatier fick republikanen Walker deras röster.

Varför är Obamas kampanjfolk så tondöva i sina budskap?

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB