proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Wall Street Journal avslöjar Romneys hemliga mejl

av Manuel Ferrer

Ska en delstat tvinga sina medborgare att köpa broccoli? Ni som följer denna blogg eller är allmänt intresserade av amerikansk inrikespolitik känner igen frågan. Detta är republikanernas enskilt viktigaste argument mot ”Obamacare.” Alltså: om staten tvingar medborgarna att teckna sjukförsäkring kan samma stat även tvinga medborgarna att köpa broccoli. Samma argument gäller naturligtvis en delstat – även om acceptansen för politiska beslut är högre när de fattas på delstatsnivå.

I går avslöjade tidningen Wall Street Journal ett stort antal mejl från Mitt Romneys guvernörsperiod i Massachusetts. Detta trots att han kraschade samtliga sjutton datorer och de flesta mejlkonton han haft tillgång till. Mejlen och de bifogade filerna kretsar kring Romneys arbete med sjukförsäkringsreformen.

Bland annat kan man läsa att Romney själv föreslog hårdare skrivningar i texter som gällde just kravet på tvingande sjukförsäkring. Under arbetet med en debattartikel skriver han exempelvis själv följande textstycke som sedan mjukas upp i slutversionen:

”And with lower cost insurance available, we insist that everyone either purchase a product of their choice or show us that they can pay for their own healthcare. We call it the Personal Responsibility Principle: no more free ride. Some of my libertarian friends balk at an individual mandate. But is it libertarian to insist that government pick up the tab for those without insurance or means to pay? An uninsured libertarian might counter that he could refuse the free care, but under law, that is impossible – and inhumane.”

När man läser mejlen och dokumenten står det klart att de tvingande delarna i sjukförsäkringsreformen var oerhört viktiga för Romney. Han brinner helt enkelt för det ”individuella mandatet”, som tvånget kallas. I dag hatar han det – ja, om det föreslås av Obama kanske ska tilläggas.

***

Minst lika intressant är att ta del av Romneys nuvarande talesperson, Eric Ferhstroms, mejlkorrespondens med medarbetare och journalister. Då i rollen som pressekreterare.

***

Enligt skvallersajten Gawker har en ensam hackare knäckt lösenordet till Romneys privata hotmailkonto – efter Wall Street Journal avslöjande i går. Så här skriver hackaren i ett mejl till Gawker:

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB