proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Odds och dags att gå vidare

av Roland Poirier Martinsson

Jag ser att Intrade, en spelmarknad som är bra (men inte ofelbar, precis som alla marknader) på att hamna nära rimliga odds för diverse händelser, gav Obamacare tjugo procents chans att överleva HD:s beslut.

Så kan det gå.

Reaktionerna har varit som man kunde förvänta. Republikaner har sagt att HD hade fel, men nu måste beslutet följas, uppgiften är att dra tillbaka Obamacare via val istället. Om man letar runt kan man hitta en del som sagt dumma saker, men det har verkligen inte varit vad som dominerat responsen.

Vad jag redan tycker mig skönja är en vilja att lämna detta bakom sig. Jag råkade befinna mig i sällskap med en handfull amerikanska demokrater när HD:s beslut kom, och de blev alldeles vimmelkantiga av glädje. ”HD vann just valet åt min president”, sade en av dem.

Tror jag inte alls. Det omvända beslutet hade haft mycket starkare negativ effekt på Obamas möjligheter, än vad detta hade positiva. Vad detta innebar var att en mycket dålig månad för Obama eliminerades, han är med i matchen igen och har momentum. Därifrån kommer snart debatten återigen att landa i jobb och tillväxt, som fortfarande kommer att avgöra valet.

Om nästa jobbrapport säger att det skapades 32 000 nya jobb i USA senaste månaden, då kan Obama inte hänvisa till att Obamacare är i enlighet med grundlagen.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB