proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Några ord om amerikansk sjukvård

av Manuel Ferrer

Jag blir inte riktigt klok på vad RPM far efter. Att hävda att alla har rätt till sjukvård – i princip när och hur som helst – är en sanning skriven med pyttesmå, nästan oläsbara, bokstäver. Så låt oss ta det i faktaordning:

 • Sjukvården i USA är bra – och på många sätt bättre än i Sverige.
 • Är du akut sjuk kan en vårdinrättning som tar emot skattepengar (Medicaid & Medicare), förenklat uttryckt, inte neka dig sjukvård.
 • Men: de kan och kommer kräva dig på betalning om du saknar sjukförsäkring.
 • Är du inte akut sjuk har en vårdinrättning rätt att neka dig sjukvård om du saknar sjukförsäkring och inte kan betala för dig.

”Föreställningen att oförsäkrade eller fattiga nekas vård i USA är falsk”, skriver RPM i sitt senaste inlägg och väljer samtidigt att undanta all annan sjukvård än den som söks på akuten. Och lagen det handlar om (”EMTALA”) är kristallklar i vad som syftas med akutvård:

”a condition manifesting itself by acute symptoms of sufficient severity (including severe pain) such that the absence of immediate medical attention could reasonably be expected to result in placing the individual’s health [or the health of an unborn child] in serious jeopardy, serious impairment to bodily functions, or serious dysfunction of bodily organs.”

För den vården följer alltså en fet räkning i brevlådan. För all annan vård kan en oförsäkrad bli nekad i dörren om det skramlar tomt i portmonnän. Eller med andra ord: akutvård är inte detsamma som sjukvård. En diabetiker har exempelvis enligt ”EMTALA” inte rätt att få insulin utskrivet på akuten eller genomgå nödvändig uppföljning av njurfunktioner eller blodsockervärden. Trots att det är en dödlig sjukdom för den som inte behandlas både rätt och i tid. Men när ambulansen rullar in i full galopp med en patient med allvarlig insulinchock är sjukhuset tvingad att kalla samman traumateamet. Den diabetessjuke betalar sedan i efterhand vad kalaset kostade.

Med förhoppning om att vi nu talar samma språk.

***

Och nej: Affordable Care Act löser inte alla problem. Så länge Medicaid & Medicare fortsätter att vara underfinansierade sjukvårdsprogram kommer samhällskostnaderna att öka. Framför allt efter att programmen nu kommer att utökas. Kostnadsmässigt är det inga goda nyheter, kan jag lova.

***

Nu är det Tedrickarnas tur att vakna till liv efter baksmällan som Högsta domstolen bjöd på i torsdags. De republikanska politikernas hårda uttalanden ter sig närmast som ett diplomatiskt memorandum i jämförelse:

Mike Malzone, grundaren av Merrimack Tea Party, skrev i ett uttalande på Facebook:

”I hope the (5 supremes) get colon cancer.”

Tjocktarmscancer?

Roy Nicholson, styrelseledamot i Mississippi Tea Party, tar rasandet ett fradgande steg längre. Enligt Nicholson har USA nu fallit för en ”diktatorisk junta” och fortsätter på hemsidan:

”When a gang of criminals subvert legitimate government offices and seize all power to themselves without the real consent of the governed their every act and edict is of itself illegal and is outside the bounds of the Rule of Law.  In such cases submission is treason.  Treason against the Constitution and the valid legitimate government of the nation to which we have pledged our allegiance for years.  To resist by all means that are right in the eyes of God is not rebellion or insurrection, it is patriotic resistance to invasion.”

Dags att beväpna sig mot juntan i Vita Huset?

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB