proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Jeb Bush för Marco Rubio, m.m.

av Roland Poirier Martinsson

Jeb Bush, en av de starka, republikanska ledare som inte ställde upp i primärvalen, berättade i dag för AP att han vill se Marcio Rubio, senatorn från Florida (där Bush bor och har varit guvernör), som vice president-kandidat. han avslöjade dessutom att han i samtal med Mitt Romney sagt samma sak.

*****

Presidentkampanjer är smutsiga och båda partierna har långa historier av oärlighet, fiffel och båg. Historiskt är demokraterna mästare på att vara särskilt slemmiga, men under de senaste decennierna har GOP gjort sitt bästa för att matcha dem.

Också i år förekommer det dolkstötar från båda hållen. Min uppfattning är att Obamas kampanj är värre än Romneys, men även om jag är beredd att försvara den åsikten är jag medveten om att det handlar väldigt mycket om percepetion. Kanske är det kontrasten mellan Obamas holier than thou-försäljning av sig skäl och sättet hans kampanj agerar på som gör att det sticker särskilt i ögonen.

Senaste exemplet: en ”anonym medarbetare” till Romney påstås ha sagt att Romney bättre förstår relationen mellan USA och England, eftersom han delar ”anglosaxiskt arv” med britterna. Romney har dementerat detta, och med emfas sagt att det är bullshit. Vilket inte hindrar Obamas kampanj från att lita mer på en ”anonym medarbetare” än en högst synlig person som dementerar: Andrea Saul, en icke-anonym hög medarbetare till Romney har förklarat att denne inte tycker så, inte tror att någon av hans medarbetare sagt det, och skulle någon ha gjort det strider det mot Romneys egna åsikter.

Demokraterna kör nu hört på detta ”uttalande från Romney”.

*****

Chris Christie, som arbetar hårt för att Mitt Romney ska bli vald, sade i dag att han själv kommer att ”fundera på att ställa upp 2016” om Romney inte vinner.

*****

President George W Bushs inititaiv för att bekämpa HIV/AIDS i Afrika har räddat mångfalt fler liv än vad det dött människor i krigen i Irak och Afghanistan. Det är ett av skälen till att Bush är så populär i Afrika, och varför det fanns afrikanska ledare som oroade sig för hur det skulle bli med Barack Obama som president.

Utanför Afrika har Bush inte fått mycket beröm för PEPFAR, som programmet mot HIV/AIDS (och malaria) i Afrika heter. Men vid den pågående Internationella AIDS-konferensen i DC fick han faktiskt ett ovanligt erkännande.

Debra Messing (känd från Will and Grace): “President Bush created PEPFAR [President’s Emergency Plan for AIDS Relief]. That’s one of the most important contributions to this fight made by anybody, by any living president. So I think that regardless of his other policies, or how you feel about how he was as a president, anybody who is an advocate and trying to support global health has so much to thank the former President Bush for.”

Även Elton John passade på att berömma president Bush för hans insatser.

*****

Virginias guvernör Bob McDonnell har nämnts ofta som tänkbar running mate för Romney. Oddsen lär sjunka efter att Beth Myers i dag nämnde just McDonnell som en ”enormt kapabel person” för posten som vice president.

Vem Beth Myers är? Hon leder Romneys jakt på en vice president-kandidat…

*****

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB