proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Sex gånger Mitt Romney & Co

av Manuel Ferrer

1. För The Telegraph Washingtonkorre, Jon Swaine, hävdar Romneys utrikesrådgivare att Romney är bättre lämpad än Obama att förstå banden mellan USA och Storbritannien. Ty, Obamas far var afrikan. ”We are part of an Anglo-Saxon heritage, and he feels that the special relationship is special”, sa en av rådgivarna i en kommentar med stöd av källskyddet. Rådgivarna är nämligen förhindrade av den egna kampanjen att öppet kritisera presidenten i utländsk media. Men anonymt går det naturligtvis toppen, för att prata med nättrollen. Någon rättelse för det osmakliga uttalandet har enligt tidningen inte krävts av Romneykampanjen.

2. Det blir lätt krystat när Romney förklarar varför han inte tänker offentliggöra sina deklarationer. Nu senast för NBC Nightly News.

3. 73-åringen med det bibliska namnet ”Third Eagle’s Prophecies And Warnings” har släppt en egenproducerad musikvideo till stöd för Romney. Gulligare än så här blir det inte.

4. Obamalojala Super PAC:en, Priorites USA, har släppt en skruvad OS-film om Romney som just nu delar de demokratiska kampanjarbetarna i två läger. Några – bland dem samtliga av mina vänner – kallar filmen för taktiskt korkad, medan andra hyllar filmen för att den använder humor som budskapsmotor. Själv tycker jag den är lite väl skämmig. Bra är den i vart fall inte.

5. Obamas uttalande att företag inte är isolerade öar och därför inte bygger sig själva, har utvecklat sig till en klassisk politisk waffle. Även om det tog litet tid för Romneykampanjen att plocka upp meningen och göra om den till oigenkännlighet. Kanske beroende på att Romney själv höll ett tal med liknande innebörd när han öppnade Vinter-OS 2002:

 

”You Olympians, however, know you didn’t get here solely on your own power. For most of you, loving parents, sisters or brothers, encouraged your hopes, coaches guided, communities built venues in order to organize competitions. All Olympians stand on the shoulders of those who lifted them. We’ve already cheered the Olympians, let’s also cheer the parents, coaches, and communities.”

6. Romneykampanjen har med anledning av Obamas företagsuttalande snabbt snott ihop en lokal turné med namnet ”We did build´t”. På 24 platser runt om i landet inbjuds små- och mellanstora företag att berätta sin historia – och hur de byggt upp sina företag utan stöd och hjälp av andra. Åh, så nobelt. Problemet är dock att det inte stämmer. Flera av dem har fått federala lån eller varit föremål för olika stimulansåtgärder. Så inte nog med att de är beroende av samhällets infrastruktur och investeringar – vilket Obama hävdade och nu tvingas förtydliga i en TV-annons – flera är dessutom direkt beroende av medborgarnas skattepengar för sin framgång.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Frida Westergård
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB