proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Var tredje republikan tror att Obama är muslim

av Manuel Ferrer

Mitt Romney fortsätter att leverera utomjordiska markanalyser. På en insamlingsträff i Jerusalem i går berättade han med ledig hand varför Israel har en bättre ekonomisk utveckling än grannen Palestina. Förutom att han fick siffrorna helt fel – Israels GDP per capita är 31,000 dollars och Palestina 1,500 dollars – glömde han helt bort att berätta vad ockupation och annektering kan göra för ett lands ekonomi. Här torde dock alla parter i målet vara överens: inte är det särskilt gott, i alla fall.

”I was thinking this morning as I prepared to come into this room of a discussion I had across the country in the United States about my perceptions about differences between countries. And as you come here and you see the GDP per capita for instance in Israel which is about 21,000 dollars and you compare that with the GDP per capita just across the areas managed by the Palestinian Authority which is more like 10,000 dollars per capita you notice a dramatic, stark difference in economic vitality. And that is also between other countries that are near or next to each other. Chile and Ecuador, Mexico and the United States (…) And as I come here and I look out over this city and consider the accomplishments of the people of this nation, I recognize the power of at least culture and a few other things.”

***

Romneys erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad har skapat feta rubriker de senaste dagarna – något USA hitintills, liksom nästan övriga länder i världen, vägrat att erkänna. Och det trots att USA:s kongress redan 1995 röstade igenom ett beslut om att göra just det. Men för att nyansera bilden något. Även Obama har ställt samma krav. I hans tal på AIPAC-konferensen sommaren 2008 – alltså ett halvår innan han valdes till president – sa han följande om Jerusalems ställning som huvudstad:

”Let me be clear, Israel’s security is sacrosanct. It is non-negotiable. The Palestinians need a state that is contiguous and cohesive and that allows them to prosper. But any agreement with the Palestinian people must preserve Israel’s identity as a Jewish state, with secure, recognized and defensible borders. Jerusalem will remain the capital of Israel, and it must remain undivided.”

Sen blev han president och fick snabbt gå från att läsa högt ur utspelsmanualen till att hantera realpolitik. Det blev något mer komplicerat, för att uttrycka sig försiktigt.

***

Nästan var tredje republikansk väljare tror att Obama är muslim. Det kan undersökningsföretaget Pew Research Center visa i sin senaste mätning. Andelen har dessutom dubblerats sedan 2008.

***

Tänk att Romney har så dålig koll på sin egen ekonomi, varje gång han får en fråga. Och han som varit en framgångsrik VD.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB