proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Jobbrapporten på fredag en viktig förstärkare

av Roland Poirier Martinsson

Samtidigt som morgondagens debatt måste betraktas som alldeles ovanligt viktig – debatternas värde brukar inte vara lika stort som mediahypen antar – måste den förstås i ett sammanhang. Låt oss hypotetiskt säga att Mitt Romney lyckas med vad han föresatt sig, och dels besegrar Barack Obama eftertryckligt, dels uppnår detta genom att ställa Obama mot väggen i sådant som har med jobb och ekonomi att göra.

Vad har han då uppnått?

Svaret är att han köpt en biljett tillbaka in i racet, men den kommer att vara värdelös om den inte utnyttjas till att låta det som sker veckan efter debatten bekräfta och förstärka debattens intryck.

I det avseendet är fredagen minst lika viktig som onsdagens debatt, och det gäller något som Romney inte ens kan påverka på egen hand. Yes, det är dags för nästa jobbrapport mindre än 48 timmar efter att debatten är över.

Förra månaden såg 96 000 nya jobb, en närmast anemisk siffra i USA:s stora ekonomi, när en återhämtning enligt all erfarenhet borde vara kraftigt på gång. Om rapporten – från Bureau of Labor Statistics – överträffar den siffran med råge, och exempelvis berättar om 200 000 nya jobb, då kommer den att sticka en käpp i hjulet för Romney, oavsett vilken fart onsdagens debatt gav honom.

Men tänk om Romney får Obama rejält på defensiven på onsdag, och jobbrapporten sedan visar att det inte skapades några nya jobb i USA under september. Den kommer då att fungera som en urstark förstärkare av debatten, och på allvar vända den oceanångare som Obamas juggernaut visat sig vara för Romney.

Och med tanke på ekonomins underliggande betydelse för väljarnas attityder skulle det sedan vara lika svårt för Obama att hamna på rätt köl, som det hittills varit för Romney att rubba presidenten. Nästa debatt skulle vara avgörande för Obamas chanser att vinna i lika hög grad som den här är för Romney.

Viktig debatt i morgon alltså, men det är på fredag som det verkligen gäller, oavsett hur det går i debatten mellan Romney och Obama.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Jenny Åsell, Mikael Hedmark
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB