proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Viktigt debattkrav från offer i Denver-massakern

av Manuel Ferrer

Den första TV-debatten på onsdag kväll (torsdag klockan 03.00 svensk tid) kommer att ägnas åt amerikansk inrikespolitik indelat i sex block om 15 minuter vardera. De tre första kommer att handla om ekonomin i olika former och de efterföljande tre om sjukvården, statens roll och konsten att regera.

Vore jag moderatorn Jim Lehrer skulle jag åtminstone ägna någon minut åt biografskjutningen i Denver som ju inträffade bara några mil bort från debattscenen. Frågan om striktare vapenkontroll har annars spelat en obetydlig roll i årets valrörelse – och så brukar det vara. En majoritet av amerikanerna står bakom författningens rätt att bära vapen och ingen kandidat vill förlora nödvändiga röster.

Men så finns en alldeles självklar baksida till de liberala vapenlagarna – dödskjutningen i Denver är en av dem. I den partiöverskridande organisationen ”Mayors Against Illegal Guns” har 725 borgmästare runt om i landet samlats för att bilda opinion för hårdare lagstiftning kring alla illegala vapen som är i omlopp.

Nu hoppas de att frågan lyfts fram i valrörelsen. I en aktuell TV-annons av borgmästarna framträder ett av biografoffren, Stephen Barton, med kravet: ”Jag kräver en plan.” Starkt och viktigt budskap inför den första debatten, tycker jag och 725 amerikanska borgmästare.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB