proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Romney om utrikes- och säkerhetspolitik

av Roland Poirier Martinsson

Enligt Politicos Tim Mak kommer Mitt Romney snart att hålla ett linjetal kring utrikes- och säkerhetspolitik. Platsen för talet blir Virginia Military Institute.

Det är klokt med tanke på att debatterna som är kvar kommer att handla en hel del om just dessa politikområden.

Skillnaderna mellan Romney och president Barack Obama är inte särskilt stora när det gäller omedelbara politiska åtgärder. I stället består de i hur de betraktar USA och landets roll och ansvar i världen.

Romney betonar USA:s exceptionella status. Han lägger betydligt mer vikt vid styrka i den eviga balansen mellan diplomati och styrka. Han är mer idealistisk än Obama när det gäller begrepp som frihet och demokrati, och mer realistisk när det gäller synen på andra länders agerande.

Obama har samma svåra läge i dessa frågor, som när det gäller jobb och ekonomi på hemmaplan. Han flyttade in i Vita Huset med en ideologiskt motiverad vision, som han sedan försökt förverkliga. Resultatet har varit mycket svagt, men Obama måste förstås försvara det han gjort. Alltså skönmålar han verkligheten.

Det är som Romney skriver i en nyligen publicerad kolumn i Wall Street Journal:

Disturbing developments are sweeping across the greater Middle East. In Syria, tens of thousands of innocent people have been slaughtered. In Egypt, the Muslim Brotherhood has come to power, and the country’s peace treaty with Israel hangs in the balance. In Libya, our ambassador was murdered in a terrorist attack. U.S. embassies throughout the region have been stormed in violent protests. And in Iran, the ayatollahs continue to move full tilt toward nuclear-weapons capability, all the while promising to annihilate Israel. These developments are not, as President Obama says, mere ”bumps in the road.”

Nästa debatt kommer att handla om just detta. Om Romney gör sin hemläxa och kommer till debatten med samma attityd som i går, då finns det skäl för Obama att oroa sig för en upprepning.

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB