proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Hjälp Romney att hitta 3.200.000.000.000 kr i statsbudgeten

av Manuel Ferrer

Ja, då var såren slickade efter onsdagens första TV-debatt. Nu är fötterna tillbaka på den fasta kampanjmarken där Obama känner sig som mest hemma. Och då kan det också kännas skönt att veta att september månads insamling slog alla rekord i årets val. Sammanlagt lyckades både Obama-kampanjen och det demokratiska partiets återvalsfond skrapa ihop 150 miljoner dollar. Det räcker och blir över för att reklambomba svingstaterna ända in till målsnöret.

Jag tror dock att attackerna på Romney kommer förändras något från ”högerspöket” till ”flipp-flopparen.” På så sätt liknar denna valrörelse 2004 års upplaga då John Kerry pulveriserade president Bush i första TV-debatten men sen bombarderades på marken.

För låt mig återvända till skatterna som jag tjatat om ett tag nu. Fortfarande har inte Romney berättat hur finansieringen av den 20-procentiga sänkningen av samtliga sex nivåer av den federala skatten ska gå ihop. För klart är att den minskar statens intäkter med 480 miljarder dollar om året – alltså motsvarande 3,2 biljoner svenska kronor. ”Jo, vi täpper liksom till några hål här och där, minskar lite på avdragen och sen får vi ju en massa pengar när arbetslösheten minskar med mig som president”, svarar Romney när han får frågan. Känns ju seriöst.

I TV-debatten lovade Romney även att skattesänkningarna inte kommer att spä på det redan nu rekordstora budgetunderskottet eller riktas mot höginkomsttagare. Vi kan väl snällt konstatera att åtminstone det sistnämnda är lögn och det förstnämnda bara är önsketänkande.

***
Dagens utmaning: hitta skattehål för 3 200 000 000 000 kronor om året i den amerikanska statsbudgen och vinn en rådgivarplats i Romneys inre kabinett.

***
Inför kommande TV-debatter – varav den sista kommer handla om utrikespolitik – har liberala Truman National Security Project släppt en ny reklamfilm med udden riktad mot Romney. Det är ett klassiskt koncept som alltid funkar: militärer kritiserar en kandidat för att inte förstå soldaternas villkor eller ta landets säkerhetspolitik på allvar.

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Jenny Åsell och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB