proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Mitt i smeten

av Roland Poirier Martinsson

Jag är sedan några dagar i Washington DC, där jag – förutom att hänga i barer och titta på slutspelet i baseball – har träffat personer från diverse tankesmedjor, partier och mediaorganisationer. I morgon åker jag tillbaka till Texas, och jag gör det med en mycket stark övertygelse: utgången i valet den 6 november är fullkomligt oviss.

Obama fick stryk av Romney i debatten förra veckan, det vet alla. Mätningar visar att en lika tydlig vinnare knappast någonsin korats efter en presidentdebatt. Till och med Obamas trognaste supporters utser Romney till vinnare, och de få som säger något annat sorteras in i Bagdad Bob-kabinettet.

Men det är något annat som dominerar kommentarerna mellan skål och vägg: känslan av att Obama saknar motvapen för att vända Romneys momentum.

Obamas kampanj hade satsat omvalet på att beskriva Romney som out of touch, girig, och med politiska förslag som var utformade för att gynna de rika. Romney lyckades avväpna de angreppen i debatten – som sågs av nästan 70 miljoner personer – på ett sätt som gör det svårt för Obama att fortsätta på den inslagna vägen.

Obama: Romney vill ta godis från små barn.

Romney: Obama säger att jag vill ta godis från små barn. VArje gång ni hör honom säga detta, kom ihåg en sak: han ljuger!

Och vad ska då Obama säga? Vad han faktiskt sagt är att Romney ljuger när han säger att jag ljuger, men det tycks inte bita. De demokrater jag träffat de senaste dagarna är frustrerade. De republikaner jag träffat är mycket uppspelta.

Jag ska inte göra misstaget att nu börja ta segern 6 november för given. Det är minst femtio procents risk att Obama vinner. Men vi befinner oss nu i ett läge där Romney mycket tydligt har ”the Big Mo”, som George HW Bush kallade det, och det betyder att till och med den annars meningslösa vice president-debatten har betydelse. Om Romneys kampanj sätter två eller tre träffar under närmaste veckan finns chansen att botten faller ur Obamas kampanj. På båda sidorna har man varit överens under hela hösten att Obama trotsar gravitationskraften. Om han förlorar den förmågan kan han falla snabbt.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Lisa Andersson, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB