proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

The Clintons kan inte låta bli

av Roland Poirier Martinsson

Kritiken mot president Barack Obama för vad som hände i Benghazi växer. Mycket tyder på att hanteringen, den tidiga reaktionen, påståendena om vad man visste och inte visste, o.s.v., är på väg att koka ihop till en soppa som kommer att sjuda länge i valrörelsen. Ingredienserna ger en perfekt blandning för de som porträtterar Obama som okunnig, principlös och naiv i utrikes- och säkerhetspolitiken.

När utrikesminister Hillary Clinton nu går ut i CNN och säger att ”hon tar ansvaret” för vad som hände den 11 september i Nordafrika och Mellanöstern – där de tragiska morden i Libyen var kulmen – hyllas hon för att vara just ansvarstagande, och att ta en smäll för chefen.

Men det är ju precis tvärtom. Hon understryker att USA klantade sig. Alla vet att det yttersta ansvaret ligger hos presidenten vad utrikesministern än säger. Hillary Clinton framstår som lojal och en hjälte som offrar sig, samtidigt som hon fullt ut ger presidentens kritiker rätt: det finns något som någon måste ta ansvar för.

Subtilt, ändå kristallklart.

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB