proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Kommentarer till Mourdock

av Roland Poirier Martinsson

Richard Mourdock försöker bli nästa republikanske senator för delstaten Indiana, det är en öppen fråga om han lyckas.

Häromdagen förklarade Mourdock sig vara principiell motståndare till abort också efter våldtäkt. Jag tror inte att han sagt att han förespråkar förbud mot abort efter våldtäkt, men vet inte – kanske någon läsare vet besked?

Min första kommentar till detta är att det finns en filosofisk diskussion kring den frågan, som förs på ett seriöst sätt också av människor med vänstersympatier på filosofiska institutioner i Sverige. Att det ena eller andra ställningstagandet implicerar mindre eller större avsky för våldtäkter skulle nog inte någon skolad filosof vilja påstå.

Min andra kommentar är att också principiella politiker med filosofiska böjelser i någorlunda utsträckning bör anpassa sig efter det politiska samtalets konventioner. Det är för mig fullkomligt obegripligt att Mourdock finner dessa dagar lämpliga att föra saken på tal. Visst är det beundransvärt med politiker som struntar i opinionsmätningar och följer sina övertygelser, men någon måtta får det väl ändå vara?

Min tredje kommentar är att Obamakampanjen med dårars envishet fortsätter att upprepa sina tidigare misstag. Nu har de tagit Mourdocks kommentar och försöker fästa den vid Mitt Romney – eller rättare sagt, den karikatyr av Romney som man försökt skapa sedan det stod klart att denne skulle vinna GOP:s nominering. Man struntar i att väljarna sedan länge har insett att Romney inte är en fradgande stenålderman. Man struntar i att Romney tagit avstånd från Mourdocks uttalande. Man struntar helt enkelt i att det stora avståndet mellan Obamakampanjens karikatyr av Romney och Romney själv sänker trovärdigheten för hela Obamakampanjen.

Hur kan det komma sig? Mitt enda svar är att det beror på att de ledande kampanjmakarna är inskränkta och självgoda  (mina fåtaliga personliga kontakter med ledande figurer i kampanjen har för övrigt gett mig exakt det intrycket).

När det gäller att sända budskap är Obamas kampanj ett fiasko från början till slut. Om Obama trots allt vinner sitt omval beror det på bra ground-game, mycket pengar, det faktum att Romney i vissa avseenden är en svag kandidatoch, slutligen, president Barack Obamas personliga framtoning som sympatisk och seriös.

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB