proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Några observationer och försiktiga slutsatser

av Roland Poirier Martinsson

President Barack Obama kommer att kalla sin valseger för ett tydligt mandat att fortsätta driva sin socialdemokratiskt inspirerade politik. Han kan göra det med rätta, valet avgörs av antalet elektorer, och Obama vann med bred marginal.

När republikanerna studerar siffrorna bör man dock gå ett steg längre, och titta på hur människor faktiskt röstat. Det finns då lärdomar att dra som är både uppmuntrande och nedslående.

Uppmuntrande är att Obamas seger var mycket knapp. Ett par procents skillnad i nyckelstaterna och Mitt Romney hade blivit president: Obamas storseger följde av att han vann många delstater med liten marginal. Dessutom har Obama vunnit med sämre siffror än nästan någon annan omvald president: bara två delstater – Mississippi och Hawaii – gav honom större marginal än för fyra år sedan, och då med bråkdelar av en procent.

Det betyder att medan Obama vann klart, kan valet inte tolkas som att det amerikanska folket står mycket långt ifrån att rösta fram en republikansk president.

Nedslående är att GOP fått rejält stryk bland latinamerikaner och ungdomar, två grupper som är särskilt viktiga får framtiden. Obamas strategi att locka kvinnor, särskilt ensamstående kvinnor, har också lyckats, liksom afrikanamerikaner. Med tanke på den demografiska utvecklingen i USA är detta mycket bekymrande, och något partiet måste ta på stort allvar.

Hur gör man bäst? Jag tror att partiet inte alls bör eller behöver backa från sina socialkonservativa åsikter. Det bör inte göra det, av skälet att partier inte ska förändra sig i takt med kundattitydsmätningar. Det behöver inte göra det, av skälet att det kan vinna ändå.

Knepet är att betona federalismen, frihandeln och den individuella friheten. Konservatism som kräver av andra att de ska rätta sig i ledet förtjänar inte att vinna val. Konservatism som argumenterar för en världsbild med öppenhet och gott humör är svårslagen i USA – fortfarande.

Federalismen sådan amerikanerna vill ha den är satt på undantag under Obama, och här har GOP arbete att göra och en mottaglig opinion. Det gäller allt från skatter till Roe v. Wade: flytta makt och politik till delstaterna, låt den federala regeringen göra det bara den kan. Att kräva kraftigt sänkta skatter på federal nivå är INTE att kräva kraftigt sänkta skatter och mindre politik, på delstatsnivå står det Kalifornien och Vermont fritt att förstatliga och utveckla skattefinansierade socialförsäkringssystem. Men tvinga dem inte på Texas.

Den här diskussionen har funnits lika länge som USA, det är de konservativa som har folket med sig, men man har inte lyckats – eller vågat? – argumentera för sin hållning.

Nästa två val blir avgörande för hållfastheten i påståendet att USA i grunden har förändrats. Enligt ”reglerna” ska GOP komma tillbaka i mellanvalet 2014, och det ska vara oerhört svårt för en demokratisk president att vinna 2016 efter åtta år med en demokratisk president.

Om demokraterna gör framsteg i kongressen 2014 och en demokrat vinner 2016, då ska jag ta påståendet att USA har förändrats på större allvar. Just nu är stalltipset att vi har framför oss en typisk korrigering under de kommande två valen.

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB