I hälarna på Reinfeldt

Johanna Melén följer Moderatledaren under valåret 2010

Arkiv för February 2010

- Sida 1 av 5

Taktikspel och teorier

av Johanna Melén

Satte Socialdemokraterna förmiddagskaffet i vrångstrupen av förskräckelse när det blev känt att Moderaterna bjudit journalistkåren till söndagsbrunch på fint hotell i Stockholm? Inte alls. Bjud ni på bara. Så länge Moderaterna pratar jobb (vilket de gjorde i dag när hushållstjänsterna var på tapeten) så gynnar det oss, resonerar Socialdemokraterna.

För 2006 gick Moderaterna till val på att jobben skulle bli fler, i stället steg arbetslösheten. Dessutom gillar (S) att (M) pratar hushållsnära tjänster, för det bidrar till den borgerliga kannibalismen. Städavdraget är en av Maud Olofssons och Centerpartiets paradfrågor. När nu Fredrik Reinfeldt och Moderaterna tränger in på Olofssons mark missgynnas (C) och därmed hela alliansen, resonerar Socialdemokraterna.

Taktikspel och teorier till förbannelse. Vad säger ni som läser den här bloggen? Hur mycket betyder det att (M) gick till val på fler jobb men att jobben i stället blev färre? Kommer väljarna straffa dem för det? Vill gärna höra era åsikter!

Det nya moderata är grönt

av Johanna Melén

– Varför vill de rödgröna stödja Saab men inte företagen som städar människors hem?
Frågan ställdes av statsminister Fredrik Reinfeldt, det var söndag förmiddag och vi var bjudna till brunch på hotell Hilton vid Slussen i Stockholm.

brunchm.jpg

Det låg en doft av prinskorv och skinka över matsalen, vi drack apelsinjuice, några twittrade och Fredrik Reinfeldt var avspänt klädd, ingen kavaj och dottern var med.
– Många ställer frågan: Vilka nyttjar avdraget för hushållsnära tjänster?
– Varför ställer ingen frågan: Vilken inkomst har de som köper Saabbilar? Det är samma resonemang. Kan vi anta att de (Saabköparna) snarare är hög- än låginkomsttagare, resonerade statsminister Fredrik Reinfeldt.

I Trollhättan var det 3 500 jobb som skulle räddas. De hushållsnära tjänsterna ger jobb till åtminstone 7 000. Fredrik Reinfeldts budskap vid brunchbordet: Samtidigt som de rödgröna var beredda att offra skattepengar på att rädda några tusen biljobb är de redo att slopa städavdraget och därmed ta död på dubbelt så många arbetstillfällen.
– Det är märkligt att vi i det ena fallet ska rycka ut och rädda jobb och i det andra fallet är man beredd att göra förändringar som innebär att företag kommer att läggas ner och att vi får arbetslöshet. Då är det viktigt att synliggöra: Vilka människor är det Mona Sahlin vill göra arbetslösa? Undrade Fredrik Reinfeldt när vi rest oss från frukostbordet.

mbrunch2.jpg

Fredrik Reinfeldts tröja var grön. Affischerna på hotell Hilton var gröna. ”Har vi råd att säga nej till nya jobb?” var budskapet.

Är det här en ny signalfärg inför valet?
– Det vet jag inte. Jag tycker det är en snygg färg men jag vet inte om det ska tolkas djupare än så, sa Reinfeldt.
Det ska det, sa partisekreterare Per Schlingmann.
Moderaterna har alldeles för länge förknippats med det blå. De nya moderaterna är lika gärna gröna.

– Vi vill säga att det finns en stark grön dimension, både i tjänstesektorn men också i Moderaterna, sa Per Schlingmann.

– Om jag köper en stereo eller om jag köper städning, vilket har mest klimatpåverkan, stereon eller städningen?

Svaret var stereon. Människor måste välja. Att välja grönt är att välja moderat och därmed hushållsnära tjänster, eller? Kampen med det populära Miljöpartiet har börjat på allvar.

Brunch på Hilton

av Johanna Melén

I går presenterade Sahlin och Baylan sin valkampanj. Reinfeldt och Schlingmann vill inte vara sämre. Brunch på hotell Hilton vid Slussen på söndag. ”Inriktningen på Moderaternas valkampanj” är temat. Ska de revidera upp målet om 300 000 hembesök nu när (S) satt målet om en miljon väljarsamtal före 19 september i höst?

Jobbkarusell

av Johanna Melén

Alla byter jobb hos Fredrik Reinfeldt på statsrådsberedningen. Nyss blev presschef Niclas Bengtsson stabschef medan stabschef Kristoffer Tamsons blev planeringschef. Pressekreterare Roberta Alenius blev presschef och pressassistent Markus Nordström blev presssekreterare. Snart skulle han få sällskap av föräldralediga Edvard Unsgaard. Men enligt Politikerbloggen byter nu även Unsgaard jobb, lämnar Reinfeldt helt och blir istället politiskt sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström (M). Dessutom ska han personvalskampanja till riksdagen. Vem som ersätter Unsgaard är så vitt jag vet ännu inte känt.

Följa John

av Johanna Melén

Det är det klassiska samtalet som gäller i år.

Moderaterna tänker genomföra den största samtalskampanjen i PARTIETS historia.

Socialdemokraterna tänker genomföra den största samtalskampanjen i SVERIGES historia.

Moderaternas mål är 300 000 hembesök, i huvudsak i form av dörrknackning. Socialdemokraternas mål om en miljon samtal ska uppnås i hemmet, på jobbet, via nätet och per telefon.

Moderaterna tänker vinna våra hjärtan med budskapet om Föregångslandet Sverige. Socialdemokraterna kommer i sin tur berätta historien om Möjligheternas land.

Det är lite följa John över det hela. Vem som lyckas prata ner flest till övertygelse vet vi i september.

Svar på kritik

av Johanna Melén

Jag har fått kritik för att nedanstående blogginlägg låter negativt och tråkigt. Jag menade bara att ibland är det roligare om det blir lite debatt där ute i verkligheten! Samtidigt är det inte särskilt konstigt om en statsminister besöker platser där den förda politiken gett resultat. Vilken känsla av tillfredsställelse det måste ge.

Feelgood besök i Ö-vik

av Johanna Melén

Det var ett lättsmält besök Fredrik Reinfeldt gjorde i Örnsköldsvik i dag. Företaget som fick besök är lite av en mönsterelev i Reinfeldtland. Compositteknik Norr AB har anställt invandrare via instegsjobb, någon annan via nystartsjobb och så satsar man på ungdomar och pensionärer. Kan det bli mer perfekt ur allianssynpunkt? Jag kontaktade vd Lena Frejlin efter besöket och undrade vad de pratat om och ifall hon fått svar på några frågor. Det hade inte blivit så mycket frågor: ”Det var nog stort för oss att han var här personligen på besök”, svarade Lena Frejlin.

Av hennes mejlsvar att döma verkar hon nöjd med det mesta regeringen gjort för henne som företagare. Kanske ämne som alliansambassadör? Det här låter nästan inövat:

”Själv tycker jag att bidragsberoende måste bort för att det skall löna sig
bättre att arbeta, och det kan man åstadkomma med sänkning av inkomstskatt
för låginkomsttagare”, avslutar Lena Frejlin sitt mejl.

Det lär inte ha blivit några nya väljare i Örnsköldsvik. Lite mothugg nästa gång kanske?

60-talisten Reinfeldt struntar i pensionärerna?

av Johanna Melén

 När man frågar en ledande moderat, till exempel partisekreterare Per Schlingmann, om vilka Moderaternas främsta målgrupper i valet är lyder svaret: Alla.

Inte barnfamiljer i storstäderna eller yngre pensionärer som Socialdemokraterna riktar in sig på enligt partiets valstrategi. Nej Moderaterna riktar sig till alla – allt enligt konceptet att göra partiet till en ny variant av socialdemokratin som en stor del av befolkningen ser som ett rimligt alternativ.

Följer man statsminister Fredrik Reinfeldt och hör vad han säger kan man ibland tro något annat. Det har varit väldigt mycket tal om pensionärernas ekonomiska situation och i samband med Moderaternas valupptakt vände sig Reinfeldt med lockrop till Sveriges kvinnor.

Men de man riktar sig till, alla eller bara några, måste känna att det är på riktigt. En som inte tror att det är på riktigt är pensionären och professorn emeritus Lars Henric Ekstrand, 76. På debattplats i dagens Aftonbladet skriver han om regeringens inställning till pensionärerna. Ekstrand radar upp lösningar som skulle hindrat bromsen från att slå till i systemet (och gjort så att landets pensinärer sluppit sänkt inkomst i år och nästa år). Fredrik Reinfeldts tal om att kompensera de äldre genom lite skattelättnader är bara nys, enligt debattören. Vad det handlar om, menar han, är en ren generationsfråga och levererar följande råsop mot bland andra statsminister Reinfeldt (född 1965): ”Flertalet politiker som nu är i sin krafts dagar är 60-talister. De har inte mycket till övers för en äldre generation. Man tycks se pensionärer som bidragstagare, snarare än de som skapat det välstånd man tar för givet”, skriver Ekstrand. Han avslutar med budskapet att om alliansen inte ser pensionärerna – ja då kan de glömma nytt regeringsmandat.

Det låter storslaget att säga att målgruppen, det är alla. Men det gäller att övertyga också.

I startgroparna

av Johanna Melén

Fredrik Reinfeldt fortsätter att avverka Sverige i rasande fart. Två resor per vecka är målet och i dag var det kvinnliga företagare i Leksand som fick besök. Riksmedier var mest intresserade av väder- och tågkaos och hemma på regeringskansliet frös reservutgångsdörren fast.

Jämmer och elände men Reinfeldt är glad över att vara hemma igen, tillbaka i inrikespolitiken, borta från borgfreden som han höll hårt på under EU-ordförandeskapet (medan oppositionen behandlade den lite si och så enligt gruff inifrån Reinfeldtläger).

Men var är Mona Sahlin, undrar Reinfeldtsidan. Nu när vi är redo för fajten? Samtidigt gnuggar alliansen händerna åt det som kommer ut från det rödgröna lägret. Utrikespolitik utan Afghanistan och EU. Och nu har Miljöpartiet bytt ståndpunkt i hushållstjänstfrågan! Vad säger Ohly om det?

De ligger i startgroparna på Rosenbad. Och från pisten i Hammarbybacken vittnar justitieminister Beatrice Ask om att det är bäst att jobba på. Senare den dagen då Dagens Nyheter gör sin intervju ska Ask på möte med chefen, för att prata valrörelse.

– Jag tror att han kommer säga att nu är det bara att kavla upp ärmarna och jobba. Det brukar Fredrik nämligen säga. Han är väldigt sådan själv. Alltså, jag tror han jobbar jämt.

Veckans…

av Johanna Melén

Höjdpunkt

Rent publikmässigt var det kanske dansen med Sinaida Nurminen, 79, på Distansgatans äldreboende i Borås. Visserligen sa hon efteråt att hon inte visste att det var statsministern hon bjudit upp. Men ändå, det såg bra ut på bild och till och med Säpovakten log.

Det skulle också kunna vara ännu en prognos från finansdepartementet och Anders Borg som ytterligare stärkte bilden av svensk ekonomi på rätt väg.

Men jag tror ändå att veckans höjdpunkt var onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen. De rödgröna visade enad front (i allt utom Afghanistan och EU). Och när Vänsterpartiets Hans Linde fick redogöra för oppositionens ståndpunkter gnuggade Carl Bildt händerna och såg ett kommunistspöke nästla sig in i den socialdemokratiska världsbilden. Bildts nya slogan kan Reinfeldt nog få låna: ”Kanske blir det mer Linde än det blir Ahlin. Kanske blir det mer Ohly än det blir Sahlin.”

Tråkighet

Se föregående Veckans samt blogginlägg nedan.

Sida 1 av 5

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier