Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Arkiv för April 2010

- Sida 1 av 5

Straffet: Minst TRE VARV små grodorna!!!

av Eva Eternell

En sak lärde gamla Ingvar Lundin mig: vi har större hjärnor än hästen. Vi ska överlista hästen med vår intelligens, inte med våld.

Det, och mycket mer, bär jag med mig från min stora förebild när det gäller hantering av hästar. Hästen är alltid starkare än oss fysikt. Enda sättet för oss att blir starkare än hästen är att ta till hjälpmedel såsom olika tyglar, bett, sporrar och spön. Beroende på hur just dessa används kan man antingen välja att ha dem för att KOMMUNICERA med hästen, eller, såsom tyvärr ibland sker antingen av okunskap eller helt medvetet: MED VÅLD.

Jag utgår altid ifrån att välja Ingvars väg. Det vill säga att lösa saker med hjälp av list. Inte minst prövas jag dagligen av min nya häst: Uro. Han är stor och stark och i fel sällskap direkt farlig! Jag har pratat med hans ägare Madde mycket om det här. Uro har väldigt dåligt självförtroende. Han är rädd helt enkelt. Och att lösa problemen när han bockar, stegrar och slänger sig med att slå honom skulle ju inte göra honom mindre rädd. Det skulle varit djurplågeri. En man som hållt på med hästar i många år sa till mig om honom: ”Fast man är en stor stark kille behöver man inte vara tuff.”

Uro blev skrämd en gång i en situation som han förknippar med att sitta upp. Jag kunde inte sitta upp på hästen i flera veckor efter det utan hjälp med att någon (riktigt hästvan) person fick hålla i. Jag har fått rida in honom helt från början varje ridpass med att ta honom runt på liten volt, prata, hänga i stigbyglar osv. Detta var i februari. Jag kan fortfarande inte lita helt 100 på honom även om han är betydligt bättre.

Innan detta hände så hade jag till och med suttit upp på honom från pall. Under den här tiden har pall varit helt uteslutet ur säkerhetssynpunkt. Men jag började träna med pall för ett par veckor sedan, men inte i samband med uppsittning. Jag vill inte han ska bli rädd för pallen också så har jag både problemet rädd för pall + rädd för uppsittning.

Så istället har jag använt pallen till allt möjligt annat än uppsittning. Uro är väldigt kelig och då har jag hämtat in pallen och stått och borstat honom ståendes på pallen. Likaså så gick jag upp på pallen och stod på den en stund när jag skulle ta in honom från hagen. Sedan har jag ökat på och hoppar upp, står, hoppar ner från pallen varje gång vi går förbi. Ibland i grimma till och från hagen. Ibland före eller efter ridning i full utrustning. Jag lovar, all pallträning har gett resultat. Precis det resultat jag velat. Men det tar ju tid att hålla på så här och det är precis den metod jag använder: uttröttningsmetoden!

Reinhold (”pappa” i stallet) kom ut och undrade var det var för ”fest” på stallplanen förra lördagen när jag demonstrerade min och Uros pallträning för Johanna. Träningen bestod i att Uro fick stå vid pallen medan jag hoppade runt honom i allt från kosackdans till små grodorna. Med en så tokig kvinna som helvilt skrattade, hoppade och sjöng små grodorna så blev ju eventuell rädsla för en pall ganska obetydligt i sammanhanget.

Exakt vad jag ville uppnå!

Så nu vet Uro precis vad som väntar om han inte står still vid pallen när jag ska sitta upp. Varje gång han börjar backa så dansar jag tillbaka honom i utgångläge igen. Suck. Han är rätt trött på alla små grodor nu. Det blir så himla jobbigt till slut. Och tjatigt. För ger mig, det jag jag INTE!. Så han får helt enkelt välja:

Stå still

annars blir det MINST TRE VARV SMÅ GRODORNA !!!

Kopussar

av Eva Eternell

UrPikossor.jpg
Emmas mamma Johanna var med och fotograferade när Pijano och Uro hälsade på korna. Båda hästarna fick riktiga kopussar på mulen. Se vilket härligt bildspel det är mellan hästar och kor. Både Pijano och Uro kunde gärna tänka sig flytta in i ladugården tillsammans med dem =).

korURO.jpg

Pijanokopuss.jpg

UROkopuss1.jpg

Kulturnatt med hästar i musik och konst

av Eva Eternell


8F0C31C6E4BD473A95B42D20A59DF7BE@Evadator.jpeg
Fått denna inbjudan av Galleri Hippo i Gamla Stan. Jag är mycket sällan ute själv och ”nattugglar” på stan, men det verkar väldigt trevligt:

Lördag  24 april  kl 18 – 22

Kom och lyssna på:
EE765E5FFC5E4C58B91D3AFB8CAB2AF4@Evadator.jpeg

HÄSTEN I MUSIKEN

Kom och se:

C1A371A3817C45A68697A44240056580@Evadator.jpeg

Skulpturer av Inger Weichselbaumer                             

Nu kan ni söka till Ponnyakuten

av Eva Eternell

13-26 juni spelas en ny omgång av Ponnyakuten in. Serien visas i SVT Barnkanalen under våren 2011. Uttagningar sker i Skåne och i Stockholm i mitten av maj.

Man kan inte söka via denna nyhet på Aftonbladet utan måste skicka ett brev till:
Mastiff/Ponnyakuten, Magasin 1, Frihamnen Box 270 34, 104 51 Stockholm.
Ansökningarna ska vara inne senast 29 april.

Pressmeddelande från SVT:
– Serien har varit otroligt uppskattad och den positiva responsen har varit stor. Det som värmer mest i hjärtat är att se de åtta deltagarnas otroliga framsteg, dels under ridlägrets gång, men även under året som har gått, säger Tobbe Larsson.

Åtta barn mellan elva och 15 år tillbringar två veckor på ridläger med sina hästar. De har kommit till lägret för att de har olika slags problem och är i akut behov av experthjälp. Hästartisten och tränaren Tobbe Larsson hjälper dem att övervinna sina problem. Med tålamod, vilja och motivation kämpar barnen med sig själva och sina hästar. Även under denna säsong kommer kända gästtränare att dyka upp under seriens gång.

Pressmeddelande från Tobbe Larsson:
Lägret hålls på Sjörups Prästgård i Ystad 13-26 juni.
Under ridlägret står vi för boende, mat och stallplats men du behöver själv kunna transportera dig och din ponny till och från lägret samt ta med dig foder och tillbehör till din ponny.
Du som är 11-15 år, ta chansen och sök! 
Skriv till oss och berätta om dig, din ponny och ert problem. Skicka även med en bild eller film av er  båda, tillsammans eller var för sig. Glöm inte att ange epost-adress till en förälder och fullständiga uppgifter vart vi kan nå er.
Ridlägret filmas och blir en serie i SVT Barnkanalen. Uttagningar sker i Skåne och i Stockholm i mitten av maj.

Stora prispengar i Segerstas regionaldressyr

av Eva Eternell

wMadsMaria2.jpg
Maria Attvik, som äger Segersta Herrgård, tillsammans med ryttaren Mads Hendeliowitz

Med bakgrund av att dressyrsportens prispott i många fall lämnar mycket att önska; så har Sällskapet Segersta Sportryttare, som arrangerar sin tredje tävling i historien; lagt extra krut på att ragga sponsorer av alla de slag för att göra tävlingarna så attraktiva som det bara går.

– Vi har ryckt tag i alla våra kontakter på alla nivåer; vänner, medlemmar, grannar, precis alla som finns i vår vardag och några till; och fått ihop en gedigen samling priser som kan motivera vem som helst, säger Mads Hendeliowitz, sponsoransvarig på tävlingarna och partner på Segersta Equestrian.

På tävlingarna, som är av regional status med Breederskval för 5-åriga och 6-åriga hästar på lördagen och Lätt A:4 och Medelsvår B:4 på söndagen, är det stor spännvidd på priserna. Förutom generösa premier, sponsrade av bla Alfab; 3000kr till 1a placering, 2000kr till 2:a plac och 1000kr till 3plac; kan man vinna följande:

Träningsweekend med Mads Hendeliowitz & Jeanna Högberg med övernattning på Segersta Herrgård (värde 2000kr); Veterinär genomgång av Veterinär John Österdahl (värde 3000kr), slottsweekend på Rånäs Slott (värde 3000kr), Designerjeans (värde 2500kr), Årsprenumeration på Passion for Business (värde 500kr), Tandblekning (värde 3000kr).

– Extra stolta är vi över att bli sponsrade av inga mindre än Falsterbo Horse Show; som både går in med prispengar och specialsignerade exemplar av Falsterbo Golden Years;,säger Mads Hendeliowitz. Det är särskilt kul att få till det här på regional status”.

I samband med tävlingarna arrangeras också en saluhästvisning under lördagen.
– Den här typen av kommersiella event under lite enklare former behövs det mer av, säger Jessica Löwencrantz, tävlingsledare och partner på Segersta Equestrian.
– Det är inte svårare att arrangera en saluhästvisning än en ordinär tävlingsklass. Vi går ihop med våra närmaste partners, grannar och vänner. Precis samma tänk som i arbetet kring sponsringen.

En barbeque avslutar den första tävlingsdagen och är öppen för tävlande, åskådare men framför allt för funktionärerna.

Tävlingarna äger rum på Segersta Herrgård; 5 mil från Stockholm 15-16 maj.

(Info från Segersta)

Kvalen klara i Ridsportallsvenskan

av Eva Eternell

Efter helgens tävlingar står det klart vilka för fyra av fem zoner vilka lag som rider SM-final på Strömsholm. Likaså vilka lag som flyttas ner ur, respektive upp, till Elitserien nästa år.
Mellersta
    •     Mantorpsryttarna och Örebro FRK till final
    •     Skogslottens RF och Kumla RK till division 1
    •     Västerviksorten RF och Svarttorps RS till Elitserien 2011
Södra
    •     Malmö Civila RF och Helsingborgs FRK till final
    •     Karlshamns RK och Gärds RF till division 1
    •     Vellinge HF och Lillhagens RK till Elitserien 2011
Östra
    •     Jump Club RSF och Årsta Runstens SR till final
    •     Östra Sörmlands LRF och Strömsholms RSF till division 1
    •     Enskede RS och Skästa RC till Elitserien 2011
Västra
    •     Varbergs RK och Nääs RF till final
    •     Kungsbacka RK och Borås FRK till division 1
    •     Trollhättans SR och Laholmsorten RF till Elitserien 2011

Sida 1 av 5